Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас получи късно в сряда доверието на

...
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас получи късно в сряда доверието на
Коментари Харесай

Ципрас остава премиер с разлика от 1 глас пред опозицията

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас получи късно в сряда доверието на парламента, след като осигурявалият му досега мнозинство коалиционени партньор, партията на " Независимите гърци ", го напусна.
Депутатите в 300-местния парламент подкрепиха правителството на крайнолевия Ципрас със 151 гласа във вот на доверие, който той сам поиска. Неговата партия СИРИЗА има 145 депутати.
Лидерът на " Независимите гърци " Панос Каменос, който беше министър на отбраната, се оттегли от правителството поради несъгласие с договора от Преспа, който решава спора на Гърция с Македония за името на бившата югорепублика, като го променя на Северна Македония. За националистите на Каменос самото споменаване на Македония е неприемливо, защото то съвпада с името на северната гръцка провинция.
Но четирима от шестимата депутати на " Независимите гърци " избраха да подкрепят правителството и бяха изключени от партията си. За Ципрас гласуваха една независима депутатка и един представител на малката либерална партия " Потами " ( " Река " ).
Гласуването позволява на Ципрас сега да поиска от законодателите да ратифицират договора от Преспа, за който вероятно ще му трябва мнозинство различно от това, което спаси правителството му. Освен " Независимите гърци " против този договор са главната опозиционна партия " Нова демокрация ", крайнодясната " Златна зора ", комунистите. СИРИЗА обаче може да разчита на гласове от по-малките леви и центристки формации.
При загуба на вота на доверие от страна на Ципрас евентуални предсрочни избори биха поставили на карта Преспанския договор, който отваря пътя на Македония за присъединяване към ЕС и НАТО. " Нова демокрация " води пред СИРИЗА с близо 12 процентни пункта в проучванията на електоралните нагласи. Редовните парламентарни избори трябва да се състоят през октомври.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР