Координационният съвет на Синдиката на железничарите в България (КС на

...
Координационният съвет на Синдиката на железничарите в България (КС на
Коментари Харесай

Железничарите поискаха оставката на ръководството на НКЖИ заради ниски заплати

Координационният съвет на Синдиката на железничарите в България (КС на СЖБ), откакто разиска хода на договарянията за подписване на нов групов трудов контракт (КТД) в Държавно дружество Национална компания " Железопътна инфраструктура " (ДП НКЖИ) и настоящата обстановка в железопътната система, оповестиха от синдиката.

Установи липса на предпочитание и благоприятни условия в сегашното управление на Директива за птиците НКЖИ за признание, ясно формулиране на проблемите и търсене на благоприятни условия и способи за решаването им, предава

Основните съгласно нас проблеми по въпросите, предмет на КТД са:

– огромният брой ваканции;

– застрашително растящата междинна възраст на експлоатационния персонал;

– непрекъснатата работа в понижен състав;

– работата на огромен брой сътрудници по втори трудов контракт за спомагателен труд при същия работодател;

– високият и непрекъснато възходящ дял на неразрешения от закона, а в изискванията на жп превоз и рисков ексклузивен труд.

Като основна причина за попадане в тази обстановка виждаме ниските трудови хонорари и най-много на главния експлоатационен личен състав. Заплащането не подхожда на сложността и отговорността на влагания труд.

Възнагражденията в Директива за птиците НКЖИ е трайно по-ниско и освен това с растящи темпове на закъснение от междинната брутна работна заплата (СБРЗ) в страната. Това води до непрекъснат отлив на личен състав – главно дипломиран и в млада възраст.

Следствие на непрофесионалното управление от страна на Директива за птиците НКЖИ на експлоатационните процеси е и усложнената експлоатационна конюнктура. Това положение основава условия и предпоставки за утежняване и застрашаване сигурността на транспортите. Ярък образец е актуалната обстановка в жп възел София и предизвиканите от това реакции на клиентите, обществото и медиите.

Заявяваме – не виждаме смисъл от подписването на КТД с предлаганите от работодателя условия и параметри, което би довело до задълбочаване на проблемите и усилване хаоса в системата. Работата без групов трудов контракт остава на отговорността на работодателя.

Настояваме за оставка на управлението на компанията заради непросветеност и несъответстващи дейности.

Апелираме за интервенция на принципала – Министъра на превоза и известията за намиране излаз от създалата се обстановка.

Извиняваме се на ползващите услугите на държавните железопътни превозвачи. Държим да бъде разбрано, че редовият железничар освен не е виновен за настоящата обстановка, само че е главен пострадал – заставен е да се труди в изискванията на безпорядък и стрес в резултат непрофесионалното управление на Директива за птиците НКЖИ.

Декларираме, че дружно с сътрудниците от другите синдикати прекосяваме към разискване с колективите съответни протестни дейности.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР