Подписи в подкрепа спасяването на Международния балетен конкурс във Варна

...
Подписи в подкрепа спасяването на Международния балетен конкурс във Варна
Коментари Харесай

Събират подписи в подкрепа на Международния балетен конкурс във Варна

Подписи в поддръжка спасяването на Международния балетен конкурс във Варна събира. Под отвореното писмо на лауреати на състезанието до президента Румен Радев единствено за няколко дни са се подписали над 150 души, научи Moreto.net.

Зад петицията стоят лауреати на състезанието още от основаването му , както и представители на балетната общественост в България. Всички те показват сериозната си угриженост от преустановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна, основан в далечната 1964 година.

Конкурсът е пример за високо художествено ниво и е първият с извънредно професионален правилник за състезателите. По образеца на Варненския конкурс и заимствайки неговия правилник, бяха основани десетки интернационалните състезания – в Москва, Париж, Джаксън, Осака и доста други, само че той е от дребното издържали инспекцията и тестването на времето.

Неслучайно всички международни балетни звезди през последните шест десетилетия са лауреати на Варненския балетен конкурс . Сред членовете на интернационалното жури се открояват имената на международния балетен хайлайф: Галина Уланова, Алисия Алонсо, Арнолд Хаскел, Юри Григорович, Серж Лифар, Фьодор Лопухов, Владимир Василиев, Татяна Вечеслова, Елизабет Кенеди, Ерик Брун и редица именити представители на българския балет.

Балетният конкурс към момента има шансове да бъде избавен ! Категорично поддържаме заявената подготвеност от Община Варна за възобновяване на Конкурса през 2026 година Същевременно настояваме и за дейна интервенция на страната, която да предприеме дълготрайни ограничения за бъдещето на Международния балетен конкурс – Варна “, се споделя още в писмото.
Инициаторите на подписката оферират няколко съществени ограничения за запазване на състезанието:

1. Да се предоговорят уговорките на страната , в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с присъединяване на законно определени представители в ръководството на Фондация „ Международен балетен конкурс - Варна “.

2. Със заповед на Министъра на културата да се сътвори Обществен съве т /работна група/, която да разиска регламента, финансирането, времетраенето, популяризирането на Конкурса в хода на подготовката на обявеното издание на Международен балетен конкурс - Варна през 2026 година

3. След разбор на потребностите, Министерството на културата да обезпечи нужното финансиране на Международен балетен конкурс - Варна с съответни параметри за идващите три години.

4. Община Варна да се ангажира с обезпечена предпочитано финансова поддръжка на Конкурса , без да е належащо да кандидатства пред Фонд Култура.

5. При правенето на Общинския културен календар Община Варна да не позволява организирането на фестивали и състезания, чийто предмет на активност и название наподобяват Международен балетен конкурс - Варна.

6. Народното събрание и Министерството на културата да подсигуряват държавна протекция и Международният балетен конкурс - Варна , като най-престижен интернационален артистичен конгрес в България, да бъде разгласен за национална полезност, според член 42 от Закона за културното завещание и Конвенцията за запазване на нематериалното културно завещание от 2003 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР