Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с

...
Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с
Коментари Харесай

МВнР на Северна Македония: Политиците в страната да спазват Преспанското споразумение

Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с позиция за Преспанското съглашение. 

Оттам призоват политиците в страната „ изключително на определените държавни функционери ” да бъдат деликатни във връзка с съблюдаване на контракта от Преспа.

В известие от ведомството, чийто министър към момента е Буяр Османи, се „ удостоверява твърдата решителност на страната за недвусмислено съблюдаване на конституционните разпореждания, както и на всички интернационално поети отговорности като цялостното съблюдаване на Споразумението за стратегическо партньорство сред Република Северна Македония и Република Гърция ”. 

„ През последните седем години двете прилежащи страни развиха извънредно високо равнище на политически разговор, което докара до неколкократно увеличение на икономическото съдействие и построяването на позитивни връзки сред хората. Тези изгоди доведоха до участието на страната в НАТО, започването на договаряния с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически разговор със Съединени американски щати. Поддържането на евроатлантическия курс на страната е главен стратегически интерес и поръчител за дълготрайната сигурност и непоклатимост на страната ”, се споделя в известието.

По време на полагането на клетва в неделя новоизбрания президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска не произнесе конституционното име на страната Северна Македония, произнасяйки само Македония,

което докара до реакция от страна на Гърция. Посланикът на Гърция напусна пленарната зала в Народното събрание по време на церемонията за полагането на клетвата. Министерството на външните работи на Гърция дефинира държанието на Гордана Силяновска като намерено нарушаване на Преспанския контракт, а ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предизвести Република Северна Македония да съблюдава Преспанския контракт.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР