През първото тримесечие на 2024 г. от България общо са

...
През първото тримесечие на 2024 г. от България общо са
Коментари Харесай

Външната търговия се свива през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2024 година от България общо са изнесени артикули на стойност 19.947 милиарда лева, което е с 11.1% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, заяви Националният статистически институт.

През март 2024 година общият експорт на артикули възлиза на 7.139 милиарда лева и понижава с 10.4% по отношение на същия месец на миналата година.

Стойността на вноса спада с 4.1% до 23.772 милиарда лева за първото тримесечие и с 2.1% до 8.4 милиарда лева през март.

През интервала януари - март 2024 година износът на артикули от България за трети страни понижава с 9.9%, в съпоставяне със същия интервал на 2023 година и е на стойност малко над 7 милиарда лв..

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония, Китай, Гибралтар и Обединено кралство, които образуват 51.7% от износа за трети страни. 

При износа максимален растеж е маркиран в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (с 20% на годишна база), а максимален спад се следи в бранш „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (с 29.7%). 

Вносът на артикули в България от трети страни през интервала януари - март 2024 година понижава с 2.8%, в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, като е на стойност 9.6 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Турция, Китай, Руската федерация и Египет. 

При вноса най-голямо нарастване е регистрирано в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (с 31.5%), а максимален спад се следи в бранш „ Необработени материали, негодни за консумация, като се изключи горивата) “ (с 19.3%).

Външнотърговското салдо на България с страните отвън Европейски Съюз за интервала януари - март 2024 година е негативно и е в размер на 2.58 милиарда лв.. 

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Белгия, които образуват 61.0% от износа за страните от Общността. 

При износа, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж е маркиран в бранш „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (27.8%, а максимален спад се следи в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (48%).

Износът на артикули в България от Европейски Съюз през интервала януари - февруари 2024 година се усилва с 0.5% по отношение на същия интервал на 2023 година и е на стойност 9.47 милиарда лева, като максимален е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия. 

При вноса, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, най-голямо нарастване е регистрирано в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (114.9%). Най-голям спад пък се следи в бранш „ Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала “ (13.3%). 

Външнотърговското салдо на България с Европейски Съюз през първото тримесечие на 2024 година е негативно и е на стойност 1.1 милиарда лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР