Внучката на бившия ромски кмет на Благоевград от времето на

...
Внучката на бившия ромски кмет на Благоевград от времето на
Коментари Харесай

Внучка на екс ромски кмет спечели престижен конкурс по математика в Италия

Внучката на бившия ромски кмет на Благоевград от времето на СДС управлението Васил Радев – Франческа Живкова Радева, спечели ежегодния конкурс „ Детски свят” в италианската столица на модата Милано. 11-годишната наследничка на големия син на Васко бе класирана на І място след цяла серия тежки състезания, в които тя и връстниците й от VІІ клас трябваше за възможно най-кратко време да решават тежки алгебрични и геометрични ребуси в дисциплината „ Математика за напреднали”. Франи грабна „ златото” с 10 от 10 възможни точки. Това пише струма.бг.
Блестящото постижение на благоевградската девойка получи възторжените поздравления на стотици българи, които от години са емигрирали в Италия и с труда си поддържат италианската икономика и туризъм.
„ Браво, ти си гордостта на фамилия Баби!”, реагира сред първите дядо й Васил Радев, който живее в Сицилия. Съпругата му Фанка пък постна на стената си в социалната мрежа Фейсбук снимка на внучката с типично женския прочит на успеха й: „ На баба хубавицата!”.


„ Много ни е умна Франческа, освен математиката, по същия начин й върви и английският език, а за италианския да не говорим, защото тя все пак се роди в Италия”, обясни вчера Радев, с когото се свързахме по телефона и успяхме само за няколко минути да го откъснем от работата му в бензиностанцията в подножието на вулкана Етна.
Според оценката му Франи всъщност се е метнала по интелект на баба си по майчина линия – сватята му работи като стоматолог в Италия. „ Тя, баба й, много иска и Франческа да стане лекар като нея, но като гледам как я влече математиката, май няма да го бъде”, пророкува добродушно Васко Радев и предположи, че ако е достатъчно настоятелна, сватята може да привлече за докторската кауза братчето на Франи – 4-годишния Давид.
Въпреки че още като замина преди повече от 20 г. за Сицилия Радев успя да изтегли при себе си цялото семейство, в момента в Сицилия при него не е останало нито едно внуче и хлапетата много му липсват. Другата му внучка Василена до миналата година беше в Сицилия, но след като завърши ІІ клас, родителите й взеха решение да се приберат в Благоевград, за да може детето да научи перфектно родния си език.
Самият Радев и съпругата му в момента броят с нетърпение дните до месец май, когато ще могат да прегърнат Василенка – двамата умишлено не ползваха отпуските си около Коледа и Нова година, за да могат да се върнат в Благоевград през пролетта и да присъстват на абитуриентската на внука си Миро – майка му, която е тяхна племенница, от много години живее в Швейцария, но балът на сина й дава заявки да събере поне за няколко дни в Благоевград разпиления по целия свят род, известен в махалата като Баби.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР