© Philippe Halsman, A Paragon of Beauty, 1953 През 1975

...
© Philippe Halsman, A Paragon of Beauty, 1953 През 1975
Коментари Харесай

Дали, Дюшан, Магрит в Мадрид

© Philippe Halsman, A Paragon of Beauty, 1953

През 1975 година по време на градежа на Театър-музей " Дали " в родния му град Фигерас Салвадор Дали дружно със своя другар и помощник, архитекта Оскар Тускетс, основават залата " Портрет на Мей Уест, който може да се употребява като халюцинационен апартамент ". Ликът на холивудската актриса е формиран от детайли от интериора, в центъра на който е подложен червен кожен диван с формата на нейните устни. Дали се въодушевява от своя картина, рисувана четиридесет години по-рано.

Днес залата е пресъздадена от 77-годишния Тускетс и съставлява по думите на уредниците " специфичен посетител " в изложбата. " Революционери на ХХ в. Шедьоври от The Israel Museum в Ерусалим ", която Palacio de Gaviria в Мадрид демонстрира до 15 юли.

Сто и осемдесет произведения наблюдават творчеството на най-известните представители на дадаизма и сюрреализма, измежду които Марсел Дюшан, Рене Магрит, Ив Танги, Макс Ернст. Творбите са предоставени от The Museum of Israel, собственик на една от най-значимите сбирки от двете течения в изкуството.

Залата, в която феновете са поканени да седнат върху " устните на Мeй Уест ", е също мигане към обществените мрежи и най-много Instagram, който подклажда търсенето на все по-оригинални фрагменти. За края на изложбата е непокътната друга мощно образна апаратура от висящи от тавана хиляда и двеста чувала с въглища, основана от Марсел Дюшан за Международното ревю на сюрреализма през 1938 година

© Joseph Cornell, 1962

Бунта против политическата и обществена цензура, търсенето на персонална независимост и креативно възобновяване дадаистите и сюрреалистите реализират, залагайки на възприятието за комизъм, играта на думи, провокацията и заимстването на механично основани облици. Силна роля изиграва и бързият софтуерен прогрес в радиото, киното, индустриалното произвеждане и печатната преса. Заради огромното въздействие на теориите на Зигмунд Фройд артистите и писателите се трансформират в " сътрудници на желанието ", споделят уредниците на изложбата.

" Вярвам в бъдещото хармонизиране на видимо толкоз спорни положения като сънищата и действителността и превръщането им в нещо като безспорна действителност, в сюрреалност ", написа френският публицист и стихотворец Андре Бретон в " Манифест на сюрреализма " през 1934 година

Изложбата е чудесна опция да посетите и самата постройка на Palacio de Gaviria. Построена в средата на XIX век и въодушевена от Palacio Farnese в Рим, в продължение на двадесет години (до 2011 г.) работи като една от най-известните нощни заведения в Мадрид, а през последните две години се употребява за огромни краткотрайни изложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР