Звездното небе е енигма за хората от дълбока древност. Стремежът

...
Звездното небе е енигма за хората от дълбока древност. Стремежът
Коментари Харесай

Откриха нов тип космически обекти, възникващи при смъртта на звезди

Звездното небе е загадка за хората от дълбока античност. Стремежът да се надникне към звездите е хилядолетна човешка фантазия, която е родила доста легенди и митове и това продължава до времето, когато индивидът стартира да разгадава тайните им с теоретичен метод.

Днес астрономите знаят към този момент всичко за процесите, свързани с раждането или гибелта на звездите. Така най-малко се предполагаше до неотдавна.

Учени от Калифорния обаче стигнали до ново изобретение на незнайни галактически обекти. Интересното при тях е, че е допустимо да са се родили вследствие на нарушаване на познатите процеси, които настъпват при умирането на звезда.

Този извод е изработен след откритието на доста дребна звезда от горещите галактически обекти, която трансформира своята бляскавост заради това, че посредством външния си пласт се пробва да възвърне равновесното си състояние.

Този вид галактически обекти по своята същина са пулсари. Горещите субджуджета пулсари, както ги назовават, се свързват по прилика с други редки звезди, познати като високоамплитудни сини пулсари. Преди две години астрономите оповестиха тяхното битие. Те трансформират своят бляскавост доста интензивно.

 звездно небе

От това, което знае науката за същността на звездите, няма по какъв начин да се основават пулсари по постепенен път от самотните звезди. По-скоро при прекосяване на светеща маса до някоя от солидните черни дупки, или при обединение с друга звезда, може да се сътвори пулсар.

Трептенето на новите звезди става на 200 до 475 секунди, а смяната в яркостта им е към 5 %. Те са 10 пъти по-малки от Слънцето, само че масата им е единствено два пъти по-малка в съпоставяне със слънчевата.

Това значи, че те са доста плътни звезди. Според учените е допустимо възникването им да е резултат на развой, при който основна звезда от ранга на нашето Слънце да се трансформира в червен колос, само че преди този момент да изгуби част от външния си пласт. Причините за тези загуби към момента не са известни.

На експертите не е известно и какво кара субджуджетата да трептят. Една евентуална повода е натрупването на желязо. В резултат на подобен развой циклично се появява неяснота в някои пластове от атмосферата на звездата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР