Звеното за борба с корупцията в професионалния тенис (Tennis Integriy

...
Звеното за борба с корупцията в професионалния тенис (Tennis Integriy
Коментари Харесай

Българска тенисистка е със спрени права заради корупционни практики

Звеното за битка с корупцията в професионалния тенис (Tennis Integriy Unit - TIU) е спряло спортните права на Александрина Найденова. Наказанието е наложено още на 27 декември 2019 година, само че новината се оповестява от TIU едвам в този момент поради " наложени рестрикции по време на истинската глоба ".

Решението е взето в края на предходната година от самостоятелния специалист към звеното проф. Ричард Макларън, който на 24 юли 2020 година е отхвърлил и жалбата, импортирана от 28-годишната пловдивчанка. Професорът по право в Западния университет на Онтарио е показал като претекст за дисквалификацията на българката " нарушавания на антикорупционната стратегия ", без да прецизира съответното нарушение. TIU беше основано взаимно от интернационалната федерация (ITF) и професионалните асоциации на мъжете (ATP) и дамите (WTA) за да противодейства на черното тото в тениса.

75-годишният канадец закупи известност през 2015 година като един от тримата членове на самостоятелната комисия към международната антидопингова организация (WADA), която стартира следствието на държавната стратегия за приложимост на неразрешени стимуланти в Русия след зимните олимпийски игри в Сочи `14. Той е създател на отчета " Макларън ", оповестен през 2016 година и провокирал последователно изключване на съветските спортисти от всички значими международни конгреси.

В решението на проф. Ричард Макларън по случая на Александрина Найденова не се загатва период на нейното наказване. В момента сезонът в професионалния тенис е пресечен поради пандемията от ковид, като се чака да се възобнови през август.

За последно българката взе участие на два шампионата в Тайланд с награден фонд $25 000 през ноември 2019 година Миналия август тя завоюва 10-ата си купа от веригата на ITF, триумфирайки на шампионата в Гуейян (Кит). В кариерата си Александрина има и 14 трофеи на двойки. Най-доброто ѝ класиране в ранглистата на WTA е 218-о място на 9 септември 2019 година, а понастоящем е №239 и е четвърта ракета на България.

Въпреки че през последните години е една от водещите ни тенисистки, Найденова в никакъв случай не е играла за националния тим на България в шампионата за " Фед къп ". От българската федерация по тенис (БФТ) разясниха пред " Сега ", че нямат информация за аргументите за наложеното наказване.

" Александрина Найденова е състезател от тура на WTA. Тя е подписала контракт за съблюдаване на правила. TIU постоянно прави своите дейности секретно. Звеното е оторизирано за това от управленията на АТР и WTA и има изключителни пълномощия да взема решения по антикорупционни проблеми ", обясниха от БФТ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР