Зрителите в София, Пловдив, Варна и Бургас ще имат възможност

...
Зрителите в София, Пловдив, Варна и Бургас ще имат възможност
Коментари Харесай

Гледаме филмите, номинирани за LUX

Зрителите в София, Пловдив, Варна и Бургас ще имат опция да се срещнат на огромен екран с трите европейски кино лентата, номинирани за премията " LUX " на публиката за 2022 година, като част от програмата на " София филм фест " до 31 март. За публиката отвън тези градове филмите ще бъдат налични онлайн на платформата на фестивала до края на април.
Героят в анимационния филм " Бягство " - реж. Йонас Похер Расмусен, е уважаваният учител Амин, който споделя за идването си от Афганистан в Дания. Той се пробва да откри нравствен мир и да одобри предишното си и тайните, които крие. Филмът е копродукция на Дания, Франция, Швеция и Норвегия и получи номинации за " Оскар " в три категории: за най-хубав анимационен, документален и интернационален филм - казус в историята на премиите на Американската киноакадемия.
Историята в австро-германския " Великата независимост " - реж. Себастиан Майзе, се развива в следвоенна Германия. Ханс се оказва неведнъж в пандиза, тъй като е гей и нарушава член 175 в немския Наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, наказан за ликвидиране, се оказва единственото непрекъснато нещо в живота му.
" Quo Vadis, Аида? " - реж. Ясмила Збанич, ни среща с Аида - преводачка към силите за запазване на мира в Сребреница през лятото на 1995 година Семейството й е измежду хилядите цивилни, които търсят заслон в лагера на Организация на обединените нации. Аида научава, че околните й и другите хора в лагера са в заплаха, само че може ли тя да направи нещо, с цел да помогне? Филмът е продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.
Прожекциите са с вход свободен.
Зрителите могат да гледат филмите сред 3 и 30 април на https://online.siff.bg/ - планувани са по 500 безвъзмездни билета за достъп до всяка от трите продукции. Публиката може да гласоподава за любимеца си до 25 май на https://luxaward.eu/bg#voting, като го оцени с една до пет звезди. С гласуването си феновете могат да завоюват късмет да вземат участие в церемонията по връчване на премията в Страсбург. Носителят ще бъде избран от гласовете на публиката и на евродепутатите, с равна тежест от 50% в крайната оценка. Филмът победител ще бъде разгласен на 8 юни на пленарното съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР