Зоната Гедео в Етиопия има най-голям брой мегалити в Африка

...
Зоната Гедео в Етиопия има най-голям брой мегалити в Африка
Коментари Харесай

Мистериозните монолити в Етиопия се оказаха още по-древни

Зоната Гедео в Етиопия има максимален брой мегалити в Африка (над 10 000 стели). Досега археолозите не могат да разкрият всички секрети на тези монументи, само че неотдавна една от мистериите им беше разгадана.

За страдание доста археологически обекти в Африка са едва проучени. Следователно те към момента крият доста секрети. В зоната Гедео има стели, могили и долмени. Много мегалити от дълго време са паднали, други са украсени с причудливи шарки, някои от тях даже имат забавни издълбани лица.

Съществуващите археологически и етнографски доказателства сочат, че най-древните стели евентуално са основани с две цели: по време на церемонии за предаване на властта и за " записване " на достижения.

Дълго време учените смятаха, че издигането на стелите е почнало преди към 850 години. Но защото този район е доста едва изследван, археолозите от Държавното историческо сдружение на Северна Дакота и Университета Хаваса в Съединени американски щати решили да уточнят тези данни.

Учените отпред с доктор Ашенафи Зена употребявали радиовъглеродно датиране. Така те открили, че магалитните стели на стоянката Сакаро Содо евентуално са били основани към I в. от н.е.

Те разкрили също по този начин, че артефактите от обсидиан се отнасят към регион в Северна Кения, а това е на към 300 км от откритото място. Това свидетелства, че жителите на Сакаро Содо са получавали огромна част от своите първични материали посредством някаква форма на замяна или търговия.
Археолози откриха предназначението на антични мегалити в Йордания
Фрагменти от керамични съдове, кремъчни принадлежности и костни остатъци са открити в Йордания от археолози от Ягелонския университет под м...
Прочети повече
Авторите на проучването означават, че през днешния ден е известно доста малко за бита на хората, населявали този район на границата на първото хилядолетие. Но новите калкулации за строителството на паметниците явно съответстват с появяването на опитомени животни и началото на по-сложни обществени и стопански системи в района.

„ Една от аргументите, заради които това проучване е значимо, е, тъй като то има капацитета да хвърли нова светлина върху това, с какво са се прехранвали най-ранните хора в тази област, както и какви са били техните културни и обществени традиции ", споделя професор Андрю Дъф, антрополог във Вашингтонския държавен университет.

Документът на учените е оповестен в Journal of African Archaeology.



Снимка: Arminius1000 / CC BY-SA 4.0

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР