Зона с ограничения за стари автомобили, които замърсяват атмосферния въздух,

...
Зона с ограничения за стари автомобили, които замърсяват атмосферния въздух,
Коментари Харесай

Колата ти трови въздуха в центъра - плащаш такса

Зона с ограничавания за остарели коли, които замърсяват атмосферния въздух, ще се вкарва в Пловдив. Това е една от рекомендациите на компанията, на която общината е упълномощила да приготви проект за деяние за възстановяване на въздуха. Проектът се финансира по оперативна стратегия " Околна среда " и е на стойност 83 886 лв., а ограниченията би трябвало да бъдат изпълнени до 2023 година

В община Пловдив ще преценяват каква да бъде методиката и в коя от градските зони би трябвало да се вкарат рестриктивните мерки за колите - замърсители. Никой няма да принуждава притежателите да спрат старите си коли, само че в Лондон, да вземем за пример, в такива зони в градския център замърсяващите въздуха коли се позволяват против 12,5 паунда дневно, даде образец Стефан Дишовски от компанията - реализатор на плана.

Пловдив е един от 25-те български града с наднормено замърсяване на въздуха. Проектантите предлагат общината да кандидатства по Оперативна програма " Околна среда " за финансиране, откакто станат ясни критериите. За чистия въздух в 25-те града Европейски Съюз дава 50 млн. евро. Проектът, направен за Пловдив, е за над 10 млн. евро.

Догодина общината би трябвало да изследва с какво се отопляват през зимата семействата и компаниите, тъй като потреблението на въглища и сурови дърва е главната причина за замърсен въздух в Пловдив през студените месеци, сподели Стефан Дишовски. Сред популацията ще бъдат пуснати анкетни карти, сподели зам.-кметът Розалин Петков. Препоръката е твърдите горива да се заменят с екологично чисти електроуреди, климатици, да се прекарва парно или да се слагат филтри на комините. Само 1000 семейства в Пловдив са се осмелили да минат на газ. С дърва и въглища се отопляват над 30 000 жилища.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР