Знаят ли защитниците на лева какво изобразява Мадарския конник? Този

...
Знаят ли защитниците на лева какво изобразява Мадарския конник? Този
Коментари Харесай

Как еврото ще защити Мадарския конник

Знаят ли " бранителите на лв. " какво изобразява Мадарския конник? Този въпрос зададе обществено от Facebook някогашният зам.-кмет по културата в София доцент Тодор Чобанов, някогашен зам.-министър на културата.

Историкът съкруши с причини съперниците на еврото и отбрани тезата, че европейската валута ще опази българският суверенитет и финансова непоклатимост.
-->
Какво в действителност цели акцията против еврото? Това са все риторични въпроси, на които всеки, живял в България и посещавал българско учебно заведение, може самичък да си отговори. Прави се явно следващият опит да се манипулира обществото у нас, този път с полуграмотни деятели със съмнителна еднаквост, написа още Чобанов. Постът му събра стотици лайкове.

Ето какво написа доцент Тодор Чобанов:

Знаят ли " бранителите на лв. " какво изобразява Мадарския конник? Или зад известни български имена се крият съмнителни персони, които не са помирисвали българско учебно заведение, не са виждали български монети от последните 100 години и не са чували за Мадарския конник и неговата символика?

Какво в действителност цели акцията против еврото?

Това са все риторични въпроси, на които всеки, живял в България и посещавал българско учебно заведение, може самичък да си отговори. Прави се явно следващият опит да се манипулира обществото у нас,този път с полуграмотни деятели със съмнителна еднаквост.

1.Какво символизира Мадарския конник, считан за най-популярен знак у нас наред с формалния ни герб и присъстващ непроменяемо на монетните излъчвания на Българска народна банка от 30те години на ХХ век, та до през днешния ден? Кратък отговор - символизира българския държател и успеха му над Източната римска империя (Византия). " Царският лов " е античен сюжет с многовековна история в Близкия изток и разнообразни проявления, в тази ситуация е употребен за живописен изказ на българските триумфи против най-могъщата страна на това време. Лъвът е царят на животните, успеха над него - геройско дело, сравнимо с успеха на Дунавска България над огромния и всесилен комшия.По тематиката съм писал през годините няколко пъти, който желае, може да прочете

2.Трябва ли да " спасяваме " българската валута? Кратък отговор - България наложително би трябвало да влезе в еврозоната.

Само по този начин ще циментираме нашия лев като част от общоевропейската стопанска система. Именно поради политици, които на следващия ден могат да пернат килимчето на валутния ръб и да осъмнем с ужасите хиперинфлацията, която мнозина помним добре.  Еврото е застраховка против политическата и икономическа неустойчивост,  гаранция, че пенсии и фондове няма да се изпарят, както към този момент се е случвало у нас.

Като историк бих желал да припомня на всички, че в Първото българско царство, в което се роди " Златния век " на българската просвета и което фактически при Крум и Симеон Велики тропа на портите на Константинопол и диктува политическия дневен ред в района, няма никакви пари.

Във Второто царство има монети, само че те компактно следват византийския модел, а византийските пари циркулират наедно с нашите и неведнъж ги превъзхождат като размер.

В Третото царство започваме с въвеждането на стандарта на франка и сантимите му и оттова идва стабилността на паричната система за десетилетия наред - докъм войните при започване на ХХ век. Днес по-младите не помнят хиперинфлацията на прехода, от която ни избави валутният ръб, който " завърза " лв. за немската марка, а оттова - за еврото.

Благодарение на това през днешния ден у нас няма хиперинфлация и не обръщаме всичко извоювано в евро и долари, както правехме през 90-те обезпокоени от непрестанно " играещите " курсове на лв.. Благодарение на влизането ни в Европейски Съюз кирилицата стана публична писменост на Съюза.

Влизането ни в Еврозоната ще разреши българските знаци да се появят на милиони банкноти и монети и ще си подсигуряваме спокойствието на общата европейска валута. България ще завоюва суверенитет и финансова непоклатимост, ще паднат лихвите и ще се улеснят вложенията.

Ако Симеон Велики беше траял курса на Владимир-Расате за отделяне от християнството и цивилизацията, през днешния ден евентуално България нямаше да съществува - както изчезнаха Аварския и Хазарския хаганати.

Днешната цивилизация, с всичките й постижения и недостатъци, е общият ни европейски дом и еврото е част от нея.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР