Знаете ли какво е общото между Желязната църква Свети Стефан“

...
Знаете ли какво е общото между Желязната църква Свети Стефан“
Коментари Харесай

Български забележителности са вдъхновение за захарните изкушения на Мария Озтюрк



Знаете ли какво е общото сред Желязната черква „ Свети Стефан “ в Истанбул, Софийската синагога и картините на Владимир Димитров- Майстора? Оказва се, че с изключение на България алената нишка сред тях е …. захарното тесто и една българка, която от 20 години живее в Истанбул – Мария Озтюрк



Родена в Габрово, Мария овреме избира за свое занятие изкуството и занаятчийството. Завършва Художественото учебно заведение в Трявна, където усвоява тънкостите на дърворезбата, а по-късно специалностите „ Скулптура “ и „ Педагoгика на изобразителното изкуство ” във Великотърновския Университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Започва работа като учител в учебно заведение „ Цанко Дюстабанов “ в родния си град, прочут с прозвището „ българския Манчестър “. Любовта, както постоянно се случва в романите, отваря нова страница в живота ѝ, която я води в един от международните мегаполиси – Истанбул. Със брачна половинка си се срещат в онлайн приложение за връзка. Без да знае и дума турски, Мария взема решение да го последва и към този момент две десетилетия разделя живота си сред България и южната ни съседка.

„ Започнах работа в реставрационна лаборатория за картини и икони – споделя, за своето първо работно място в Турция българката. – Тя беше основана по отношение на откриването на музей, събрал сбирката на едно от най-богатите турски фамилии – Сабанджи. Бях предложена на нейния началник от другари на моя брачен партньор. Работех в съдействие с реставратори от Франция, България, Турция и Гърция “ – спомня си Мария. Нейната задача била да ретушира платната след намесата на реставраторите.


Раждането на сина ѝ открива пред семейство Озтюрк изцяло нови хоризонти за развиване. Когато момченцето навършва две години, Мария прави първата си любителска торта. Започва да се интересува и от декорацията на сладките изкушения, която най-често се прави от захар. Скоро обаче захарните творби стават повече от занимание, а сънародничката ни – член на Световната асоциация на началник готвачите. В нея могат да вземат участие единствено хора, включени в някоя от федерациите, които са нейни членове.



„ Аз съм единствената чужденка, член на една от федерациите – Ташфед от 2017 година – споделя Мария. – Всяка година тази федерация организира гастрономически фестивал в Истанбул, в границите на който се провеждат и специфични образования за готвачи, които имат предпочитание да журират на разнообразни кулинарни фестивали и олимпиади. “

Участието в сходно образование разрешава на сънародничката ни да журира в два интернационалните състезанието в Турция, както и на огромни надпревари в Люксембург, Англия, Южна Корея.



Силното българско присъединяване на Международното тортено ревю в Бирмингам през 2016-а, където творбите на Мария са отличени със златен и сребърен орден, я кара да се замисли за събитие, с което да показа работата на сладкарите-декоратори пред по-широка аудитория. И то се случва преди 6 години, а сплотяващата тематика Мария избира без съмнение – „ Моята България “. Самата тя основава захарен макет на Софийската синагога. Във ентусиазъм за останалите участници се трансформират патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ и облиците на българските владетели Хан Аспарух и Цар Симеон Първи.



Преди няколко години, сънародничката ни пресъздава от захар и един от шедьоврите на българското изобразително изкуство – „ Момичето с ябълките “ на.

Едно от захарните ѝ творения, което притегля изключително внимание както в Турция, по този начин и у нас обаче е макетът на –светиня, обвързвана с българската нематериалност. Поръчката е във връзка формалното разкриване на реновирания храм през 2018 година.



„ Получих истинските проекти на храма от архитекта, който водеше реставрацията. Щастлива съм, че съумях да запазя този макет, който през днешния ден се намира в специфична стъклена кутия в комерсиалния център на Габрово “ – щастлива е сънародничката ни.

Освен в своето сладкарско ателие и на разнообразни надпревари, Мария постоянно може да бъде открита и на път към своя следващ мастърклас, където предава своите познания на нас ледници в занаята. България, Германия, Швейцария, Сингапур, Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Иран са единствено част от страните, които посещава, с цел да показва красивото си изкуство.

Снимки: персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР