Знаете ли, че над 100 вида гъби са обект на

...
Знаете ли, че над 100 вида гъби са обект на
Коментари Харесай

Чудодейните свойства на непознатата гъба чага

Знаете ли, че над 100 типа гъби са обект на изследване във връзка с техните удобни за здравето изгоди? Изглежда че някои гъби съдържат доста мощни биоактивни съединения, повишаващи имунитета. Поради тази причина здравни специалисти считат, че гъбите един ден може да бъдат потребни за попречване и лекуване на доста заболявания.

През последните години екзотичната гъба чага, която пораства съвсем напълно по брезите и наподобява като огромен напредък на прегоряла кора, е проучена деликатно поради нейните високи хранителни и антиоксидантни свойства. В реалност известността ѝ нараства дотам, че в този момент можете да си купите даже здравословен чай, изработен от чага гъби.

Това, което ние знаем като " Chaga ", в действителност е гъста черна маса на мицели, която се появява от външната страна на брезите,

инфектирани с нетоксични паразитни гъбички Inonotus Obliquus.

Твърдият и напукан черен пласт, който наподобява на изгорен въглен, се назовава Sclerotium (множествено число склероции). Този пласт е мек и има ръждиво жълто-кафяв цвят, който може да се види, когато е отхвърлен от дървото бреза и начупен на части.

Като цяло чага гъби са открити най-много в доста студени местообитания и порастват най-вече на брезите. По-конкретно, чага гъбата пораства свободно в брезови гори на Русия, Корея, Източна и Северна Европа, северните региони на Съединените щати и в Канада.

Тези гъби би трябвало да бъдат събрани единствено от живи дървета и би трябвало да се вземат доста деликатно, с цел да не се повреди дървото и реколтата.

След прибирането на реколтата, чага се изсушава и по-късно разграничена на дребни късчета се смила на прахуляк за подготвяне на чай. Когато се подготвя вкъщи, частите нормално се варят потопени в гореща вода, с цел да се направи лекарствен Chaga чай, или се смесват с алкохол и се оставят да узреят в мощна смес.

 гъба чага

Суровият прахуляк може да се добави към шейкове, супи, яхнии и така нататък, като по този метод се усилва хранителната стойност за ежедневната храна.

Има няколко метода да се употребяват гъбите, само че екстракцията с гореща вода – чага чай, е най-честият и най-простият метод за прилагане. Въпреки това, двойният дестилат е по-качествен и е единственият метод за добиване на всички здравословни биоактивни съставки, които са заключени в самата гъба. Този способ нормално съчетава двата метода за горещо добиване на вода и алкохол, само че може да варира според от рецептите.

Въпреки че научните проучвания към момента са в ход, достоверни проучвания са посочили, че Chaga гъбата може да обезпечи няколко изгоди за здравето, в това число:

- Стимулира и контролира имунната система;

- Хранителна поддръжка в битката против рака;

- Намаляване на възпаления в организма;

- Забавя стареенето;

- При язви и гастрит;

- Поддържа естествените равнища на холестерола и кръвното налягане.

Чага се употребява за пречистващо средство, както и за лекуване на стомашни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Въпреки многото изгоди и здравословни резултати, значимо е да се консултирате с доктор или експерт преди приложимост на чага чай или чага смес.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР