Знаем си, че учените си нямат друга работа. Ето например

...
Знаем си, че учените си нямат друга работа. Ето например
Коментари Харесай

Протеин на целувката помага при сексуални дисфункции


Знаем си, че учените си нямат друга работа. Ето да вземем за пример неотдавна екип от факултета по медицина на Имперския лицей в Лондон открива, че можем да лекуваме сполучливо психосексуални разстройства с хормон. Но пък откритията им от време на време са толкоз... секси!

Известно ни е, че тревогата, стресът и всякакви други фактори могат да ни докарат не просто до незначително либидо, само че и до полова дисфункция. Е, и на това откриха хапчето – киспептинът, прочут още като метастин, може да усъвършенства интензивността в тези мозъчни зони, които са заети със половата възбуденост и сантименталната обич. (Правилно сте забелязали наименованието на хормона идва от британската дума за целувка – kiss, дори някъде се изписва и като KISS-1 – та, и целувката си има протеин, към този момент да знаете!)

Въпреки че тематиката наподобява занимателна, през днешния ден сме изцяло наясно, че психосексуалните разстройва са задоволително съществени и, за жалост, много публикувани. От полови разстройства постоянно е обиден всеобщият човек поради ежедневното напрежение, напрежението, депресията. Не малко, уви, са случаите, при които те се дължат на полово принуждение или отрицателно разбиране на личното тяло (оттук потеглят булимията и анорексията например).

Често поставян проблем е еректилната полемика, която явно няма по какъв начин да не разтревожи, даже и в по-леката ѝ не всеки път съзнавана форма като сполучливо поддържане на ерекцията във времетраене, належащо за реализиране на един сексуален акт.

Темата обаче не визира единствено мъжете, макар че рядко приказваме за женския оргазъм по този начин, както за еректилната дисфункция, недостигането му от нея може също да се дължи на сходно психосексуално разстройство. Болката по време на половия акт и вагинизмът също могат да се дължат на такива.

Според водещия откривател на труда проф. Уалджит Джило психосексуалното разстройство е постоянно срещано при двойки, страдащи от неплодородие поради напрежението и тревогата, които изживяват.

„ Изследванията в региона на репродуктивната медицина са фокусирани върху биологичните фактори, затрудняващи зачеването. Те фактически имат съществена роля, само че не трябва да подценяваме и тази на мозъка и прочувствените сигнали при този развой, които не са без значение и са единствено частично изучени “, акцентира той в обява на сп. Journal of Clinical Investigation по отношение на констатацията на екипа.

Инжекция с въпросния хормон киспептин има капацитет да излекува признаците на психосексуално разстройство. Този хормон действително се синтезира от хипоталамуса в мозъка. Киспептинът подтиква синтеза на два други значими хормона за организма и репродуктивните му функционалности – лутеинизиращия и фоликулостимулиращия , които пък на собствен ред са свързани с производството на тестостерон и естрадиола. Протеинът на целувката съгласно откривателите се намира и в други мозъчни структури като амигдалата, която е главният провинен за появяването на прочувственото и полово държание.

За приемането на тези резултати учените провели двойно сляпо проучване с присъединяване на 29 млади души в положително здраве. При единия стадий мъжете получавали инжекция с киспептин или плацебо, след което прекосявали през магнитно-резонансна томография, от което станало ясно, че хормонът води въпросните мозъчни зони до нараснала интензивност и подтиква половата възбудимост и сантиментална настройка. След приема на плацебо даже при атрактивни секс картинки подобен скок на либидото не се записал.
Свързани публикации.. Етапи на полова възбуденост при дамата 7 Флиртуваш ли с мен? 0 Потиснато либидо при дамата - на какво се дължи? 0

Според учените киспептинът укрепва поведенческите схеми в мозъка, свързани със секса и сантименталната обич, което дава съображение за търсенето на нови способи за лекуване на психосексуалните разстройства.

Но това не е всичко! Според откривателите хормонът на целувката може да послужи като чудесно средство за терапия на меланхолия . Защо?

По време на проучването при доброволците, подложени на инжекция с киспептин, се усилвала интензивността на тези мозъчните области, участващи с регулирането на отрицателното въодушевление , когато на тях им били показвани вместо предразполагащи половото предпочитание стресиращи облици и картини. Това не се записало от томографията при наблюдение на облици с неутрално наличие. Мъжете получили киспептин в опита сами и отчели в анкетната листа, че се чувствали в по-добро въодушевление.

Естествено, с цел да се сътвори ново лекуване, е належащо провеждането на редица други проучвания. Това, което към този момент е изцяло ясно обаче, че киспептинът покачва интензивността на мозъка, забъркана във образуването на полови и сантиментални страсти и усъвършенства настроението .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР