Знаем и преживяваме всяка трудност на софиянци. Като председател на

...
Знаем и преживяваме всяка трудност на софиянци. Като председател на
Коментари Харесай

Малина Едрева: Ще търсим отговорност за всяка забавена детска градина

Знаем и претърпяваме всяка компликация на софиянци. Като ръководител на отрасловата комисия към Столичния общински съвет няма да щадя сили в реализиране на ежеседмичен надзор над районните администрации и диря отговорност от всеки общински чиновник и областен кмет, забавил осъществяването на Програмата за превъзмогване на дефицита тук-там в детските градини на територията на гр. София.

Това разяснява във " Facebook " ръководителят на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

Даваме си сметка, че всичко, което направихме е незадоволително. Над 120 нови здания за 10 години, редом с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите - нереновирани повече от 30 години и рискови азбестови такива, е малко. Натискът на всекидневието върху софиянци се усилва и всички тук сме длъжници.

Нито за миг кметът на София - госпожа Фандъкова и ние не сме отстъпили от уговорката си да усилваме подсигуряването тук-там за всички деца в детските градини. И никой от нас не е спокоен, че дете от Стрелбище върви на детска градина в Илиянци. И огромният въпрос тук е никой да не бъде спокоен.

Със Закона за предучилищно и учебно обучение въведохме в учебен степен поетапно 5 и 4 годишните, като наклонността е 3 годишните – и по този начин да достигнем европейски просветителни стандарти. До тогава държавното управление на господин Борисов 3 обезпечи ежемесечни ваучери за поддръжка на фамилиите, чийто деца не са признати. С държавно финансиране към актуалната година построяваме 45 нови здания. Към момента се построяват 16 детски заведени. От тях 2 ясли в регион „ Красно село “ и „ Триадица “ и детски градини в регионите „ Възраждане “, „ Подуяне “ (2 бр.), „ Изгрев “, „ Лозенец “, „ Триадица “ (2 бр.), „ Студентски “, „ Витоша “, „ Овча купел (2 бр.), „ Люлин “, „ Кремиковци “, „ Искър “.

До септември се планува да бъдат подготвени 4 нови детски градини в регионите „ Изгрев “, „ Подуяне “, „ Овча купел “ и „ Лозенец “. До края на годината ще бъдат подготвени още 4 здания на детски градини, които са в регионите „ Люлин “, „ Студентски, „ Триадица “ и „ Кремиковци “ и 3 преустройства на съществуващи здания за откриване на нови групи, надлежно в „ Илинден “, „ Връбница “ и „ Триадица “. Със строителството на тези здания до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Очакваме да стартира строителството на още 25 нови здания, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли. След направената законодателна смяна, по искане на кмета на София, става допустимо разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес здания и Столичната община, в диалози с бизнеса, ще търси опция за обезпечаване на спомагателни места.

Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в учебните заведения подсигурява бистрота при класирането, поставя завършек на нередностите при приема, които бяха вероятни преди години, икономисва време, старания и пари на родителите. Тази система е стъпка в посока дигитализиране на процесите в общината и предложение на качествени електронни услуги.

Да, когато се трансформира една електронна услуги или когато се предлага нова, би трябвало да се вземат поради няколко наложителни детайла - сигурност на системата и данните в нея, съответен потребителски интерфейс и дизайн, другите равнища на цифрови умения на потребителите. Това са част от основни фактори в процеса на сполучливата цифровизация и имам вяра, че всеки един от тях ще бъде взет поради при развиването на всяка една електронна услуга, която Столична община следва да развие. Както и, че с към този момент построения капацитет, стратегически взор и явен проект, ще има задоволително време за подготовка, тестване и сполучливо внедряване на новите решения.

Но до момента в който цифровизираме и развиваме процесите и четем политически заявления или желаеме оставки е належащо всички, носещи отговорност пред жителите на София да се оправят със дилемите си. И тук, дано е ясно – никой по веригата на отговорностите да не спи. Демократична България ръководи в осем региона на София. И това са регионите с максимален дефицит тук-там.

Защото, до момента в който някои се провеждат за фотоси пред постройката на Московска, в регион Триадица беше забавено от районния кмет с половин година преустройството на постройка, където се е помещавал състезателен клуб в детска градина с 2 групи. Столичната община обезпечи финансиране на региона, само че едвам преди 2 седмици стартира работа и освен това към момента тече разчистване на строителната площадка. Разумните упования бяха постройката да е подготвена и на това класиране да бъдат признати 50 деца. При това закъснение, в случай че няма други, се чака през ноември да завърши работата.

В „ Лозенец “ детска градина за 6 групи трябваше да бъде подготвена преди година. Това са 150 (сто и петдесет) места. Резонен е въпросът дали да чакаме включване по фейсбук? И да, желая оставката на районния кмет Константин Павлов - Комитата (ДБ).

8 ДГ в „ Красно село “, с кмет Росина Станиславова (ДБ) – 4 или 6 нови групи. Още при започване на 2020 година са обезпечени средства за планиране и всички, които не се интересуваме от тематиката единствено кампанийно чакахме строителството към този момент да е почнало. Но от районната администрация разбираме, че са чакали новата Наредба за планиране, осъществяване и поддържане на тези здания, с цел да могат да създадат повече групи. Кметът Фандъкова и екипът ѝ създадоха съответни оферти, съумяха да ги стимулират и защитят.

Наредбата е реалност от септември 2020 година, а към този миг регион Красно село към момента нямат даже план.
30 ДГ в регион „ Изгрев “, с кмет Дилян Георгиев (БСП) за 8 групи - ремонтът трябваше да завърши до началото на декември 2020 година. Излязоха непредвидени действия и за тях бяха обезпечени и ориентирани към региона незабавно спомагателни финансови средства, а ремонтните действия по тяхна информация бяха удължени до януари.

Към днешна дата строително ремонтните действия към този момент са завършили, само че постройката към момента не е въведена в употреба. Тоест 5 месеца след снадки период детската градина към момента не приема деца.
Нека е ясно – би трябвало да пожелаваме от всички, които са поискали и получили доверието на софиянци да работят с темпото, което се чака от нас. И когато се желаят оставки да не се пропущат гузно тези, от които би трябвало да стартира!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР