Знаем, че прекарването на много време в седнало положение изобщо

...
Знаем, че прекарването на много време в седнало положение изобщо
Коментари Харесай

Учени изчислиха колко упражнения са ви необходими, за да компенсирате един ден седене

Знаем, че прекарването на доста време в седнало състояние въобще не е потребно за нас, само че какъв брой извършения са нужни, с цел да се противодейства на негативните последствия от целодневното седене?

Изследванията сочат, че към 30-40 минути дневно, в които се потим, са задоволителни.

Според проучването до 40 минути „ физическа интензивност с умерена до мощна активност “ всеки ден са подобаващи за балансиране на 10 часа седене в неподвижно положение – макар че всяко упражнение или даже единствено ставането оказва помощ до известна степен.

Този извод се базира на оповестено през 2020 година изследване на мета-анализ, в което са оценени девет предходни изследвания, включващи общо 44 370 души в четири разнообразни страни, които са носели някаква форма на фитнес тракер.

Анализът открива, че рискът от гибел измежду хората с по-заседнал метод на живот се усилва с намаляването на времето, прекарано в умерена до интензивна физическа интензивност.

„ При дейните лица, които правят към 30-40 минути физическа интензивност с умерена до интензивна активност, връзката сред огромното количество време, прекарано в седнало състояние, и рискът от гибел не се разграничава значително от тези с малко количество време, прекарано в седнало състояние “, изясняват откривателите в своя документ.

С други думи, в случай че се занимавате с някакви относително интензивни действия – каране на колело, бързо вървене, работа в градината – това може да понижи риска от по-ранна гибел до равнището, което би било, в случай че не седите, доколкото тази връзка може да се види в събраните данни за хиляди хора.

Макар че мета-анализи като този постоянно се нуждаят от комплицирани връзки сред обособените изследвания с разнообразни доброволци, времеви рамки и условия, преимуществото на това съответно проучване е, че то разчита на релативно справедливи данни от електронни устройства за носене, а не на данни, които участниците сами оповестяват.

По това време изследването бе оповестено дружно с излизането на Глобалните насоки на Световната здравна организация за 2020 година по отношение на физическата интензивност и заседналото положение, направени от 40 учени от шест континента. Британското списание за спортна медицина (British Journal of Sports Medicine – BHSM) също разгласява особено издание, в което бяха оповестени както изследването, по този начин и преразгледаните насоки.

„ Както се акцентира в тези рекомендации, всяка физическа интензивност е от голяма важност и всяко нейно количество е по-добро от неналичието на такава “, споделя откривателят на физическата интензивност и здравето на популацията Емануел Стаматакис от Университета в Сидни, Австралия.

„ Хората въпреки всичко могат да защитят здравето си и да компенсират нездравословните резултати от неналичието на физическа интензивност “.

Изследването, основано на фитнес тракери, като цяло подхожда на насоките на СЗО за 2020 година, които предлагат 150-300 мин. физическа интензивност с умерена активност или 75-150 мин. физическа интензивност с висока активност всяка седмица, с цел да се противодейства на заседналото държание.

Ходенето по стълбите вместо с асансьора, игрите с децата и домашните любимци, присъединяване в йога или танци, домакинската работа, разходките и карането на велосипед – всичко това е показано като способи, по които хората могат да бъдат по-активни – и в случай че не можете да се справите с 30-40 минути изведнъж, откривателите споделят, че би трябвало да започнете с малко.

Да се дадат рекомендации за всички възрасти и видове тяло е мъчно, макар че 40-минутната дълготрайност на интензивността подхожда на предходни проучвания. С публикуването на повече данни ще научим повече за това по какъв начин да поддържаме здравето си, даже в случай че би трябвало да прекарваме дълготрайно време на бюрото.

„ Въпреки че новите насоки отразяват най-хубавите налични научни данни, към момента има някои пропуски в нашите познания “, споделя Стаматакис.

„ Например към момента не сме наясно къде тъкмо е границата за „ прекомерно многото седене “. Но това е бързо разрастваща се изследователска област и се надяваме, че след няколко години ще имаме отговори. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР