Най-честото нарушение в магазините преди Великден тази години е неясен

...
Най-честото нарушение в магазините преди Великден тази години е неясен
Коментари Харесай

БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен произход на агнешкото месо

Най-честото нарушаване в магазините преди Великден тази години е неразбираем генезис на агнешкото месо. Това изясни в ефира на „ Пресечна точка ” Галя Викьова, зам.-председател на Българската организация по сигурност на храните. При инспекциите през последната седмица не са открити съществени нарушавания, посочи тя. 
Прочетете още
„ Винаги към празниците вършим засилени инспекции. Обектите, които се ревизират, са  хранилища за търговия на дребно и едро и такива за публично хранене. Това, че не е написано дали месото е българско, или не – не значи, че е негодно, само че въпреки всичко е нарушаване. Потребителят би трябвало да направи избор ”, твърди зам.-председателят на БАБХ. 

Относно яйцата на пазара, тя разяснява, че сега има огромно многообразие от български, полски, украински, румънски и гръцки.

„ На тях би трябвало да има код на производителя, което значи, че то произлиза от регистриран животновъден обект, където е обезпечен здравословния статус на животните ”, разясни Галя Викьова.

Експертът разяснява и новината за арестуваните 12 партиди с лимони с пестициди на българо-турската граница „ Капитан Андреево ”.

„ Това не е скорошна процедура. „ Капитан Андреево ” е един от входните пунктове за Европейски Съюз. Минават доста колета от трети страни с плодове и зеленчуци, най-вече Турция. Там граничният надзор взема проби за разбор за пестициди. Когато се откри такова нещо, сътрудниците подхващат съответните ограничения – връщане към Турция или заличаване. Около 7 % са лимоните, които за предходната година са се оказали с съществуване на пестициди. Не всички колета са предопределени единствено за българския пазар ”, изясни още Викьова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР