Значително увеличение на предлагането на жилища под наем на годишна

...
Значително увеличение на предлагането на жилища под наем на годишна
Коментари Харесай

173% ръст в предлагането на имоти под наем у нас отчита Colliers

Значително нарастване на предлагането на жилища чартърен на годишна база се следи в страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в съпоставяне на края на 2021 година с 2022 година

Това оповестяват от компанията за професионални услуги и капиталово ръководство в недвижимите парцели Colliers, представени от Българска телеграфна агенция.

У нас нарастването е 173%, в Унгария 301%, в Румъния 244%, Полша – 217%.

Урбанизацията, дефицитът на жилища, разрастващата се междинна класа са главните мотори на пазара на жилища в Централна и Източна Европа, демонстрира отчета.

Урбанизация и миграция

От Colliers означават наклонността за повишаване на градовете в ЦИЕ, което води до увеличение на търсенето на жилища чартърен в градските региони. Много хора се реалокират от провинцията в по-големите обитаеми места в търсене на работа, обучение и други благоприятни условия, което води до нараснало търсене на жилища чартърен.

Недостиг на предлагането

Друг мотор на пазара на жилища в ЦИЕ е дефицитът в предлагането, а оттова и възходящият брой институционални вложители, като да вземем за пример частни компании, фондове, както и тръстове за вложения в недвижими парцели, които стартират да влагат средства в района. Те са привлечени от релативно ниските разноски и по-високата евентуална възвръщаемост в съпоставяне със Западна Европа, както и от възходящото търсене на жилища чартърен.

Растяща междинна класа

Тъй като междинната класа в страните от ЦИЕ продължава да пораства, от ден на ден хора могат да си разрешат да наемат жилища и може би са подготвени да платят и за по-високо качество на услугите по поддръжка, интериорен дизайн, както и за по-добри местоположения, се отбелязва в отчета.

Посочва се също, че преобладаващата част от по-младите генерации избират наем пред покупка на парцел - те вършат избор на метод на живот, който благоприятства подвижността и споделената стопанска система.

Институционалният наем, макар че е по-скъп от този, предлаган от частни физически лица, носи голям брой преимущества и по тази причина е желан от наемателите - доста от съществуващите парцели чартърен, притежавани от профилирани в региона компании, имат описи с чакащи, които желаят да се настанят, се отбелязва в отчета.

Достъпност

Нарастващите разноски за жилищни заеми демонстрират, че част от популацията не може да си разреши покупка на апартамент или не желае да се обвързва с дълготрайни кредитни отговорности. Институционалният наем постоянно е по-евтин от вноската по заем и предлага доста по-голяма сигурност и еластичност за хората.

Война в Украйна

Продължаващата война в Украйна оказва доста въздействие върху търсенето на жилища в района на ЦИЕ, макар че степента на влияние може да варира според от съответната страна и нейното местонахождение.

Внезапното повишаване на популацията в някои страни от ЦИЕ провокира увеличение на търсенето на жилища чартърен, изключително в Румъния, Полша и Унгария.

Макар да изглеждаше, че това ще бъде краткотрайно събитие, то остава на високо ниво, което води до лимитирана наличност на жилища и трайно високи наемни цени в огромните градове, се показва в отчета. Очаква се тази наклонност да се резервира в дълготраен проект.

Споделени услуги

Централна и Източна Европа е желан район за секторите аусорсинг на бизнес процеси, осведомителни технологии, научноизследователска и развойна активност, които не престават да нарастват във връзка с вложенията и работните места главно поради по-ниските оперативни разноски, както и на съществуването на гении. Това оказва въздействие върху търсенето на жилищни планове в най-големите градове в района на ЦИЕ.

Преход към жилища чартърен

Исторически видяно, страните от ЦИЕ имат доста мощен пазар за покупка на жилищни парцели - доста по-висок дял от този в страните от Западна Европа, където се следи превес на каузи на наемателите. Очаква се тази наклонност последователно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите генерации са склонни да избират наем пред покупка, показват от " Колиърс ", като прибавят, че наемането на парцели може да се трансформира в една от най-важните трендове, които ще оформят жилищния пазар през идващите години.

Чехия - водач на пазара на жилища чартърен

Чехия заема водеща позиция по отношение на наличностите от съществуващи парцели за отдаване чартърен от бизнесмени и вложители с близо 62 500 единици (10 % растеж по отношение на 2021 г.), следвана от Полша с към 10 000 единици (217 % нарастване по отношение на 2021 г.). През предходната година се следи доста нарастване на предлагането и в страни като Унгария (301 процента), Румъния (244 процента), Словакия (173 процента) и България (151 единици в границите на последните две години).

Пазарът на студентски жилища и споделеното общуване са във напредък

От Colliers регистрират, че пазарът на частни студентски жилища още веднъж набира скорост след забавянето по време на пандемията.

В страните от ЦИЕ-6 той включва най-вече студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски парцели към момента са относително нов и възходящ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено общуване в страните от ЦИЕ също е ново събитие, само че постепенно се разраства.

Сред шестте страни от ЦИЕ, обект на отчета, тази форма на настаняване е позната основно в Чехия, Полша и Словакия.

Цените на жилищата не престават да се усилват

През последните 10 години цените на жилищата в Европейски Съюз бележат устойчива наклонност на повишаване. Общо в 27-те страни от Европейски Съюз сред 2015 година и 2021 година се записва скок от 38%. 

Някои от най-големите нараствания се следят в Централна и Източна Европа – в  Унгария (108 процента), Чехия (84 процента), Словакия (54 процента), България (49 процента), Полша (48 процента), Румъния (34 процента). Най-нисък растеж измежду страните от Европейски Съюз има в Италия (3 процента) и Кипър (4 процента).

Нарастваща роля на енергийно ефикасните здания

Ролята на зелените и енергийно ефикасни здания за наемателите мощно нараства, освен вследствие на политиките за екологичните, обществените и управническите показатели  (ESG), само че и заради финансовите изгоди.

Вследствие на това скоро се чака да се види възходяща разлика сред цените на наемите на зелените, енергийно ефикасни здания и останалите в страните от групата на ЦИЕ-6, което би трябвало да се отнася за всички браншове на недвижимите парцели, в това число за жилищния, се отбелязва в отчета.

" Пазарът на жилища чартърен в ЦИЕ е по-слабо развъртян, в сравнение с в Западна Европа, а преобладаващата част от тях към момента са благосъстоятелност на частни лица или общини. През последните години се следи разгръщане на институционалния пазар на наеми в района, изключително в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, само че и в София и Братислава, въпреки и в по-малка степен.

Регионалните пазари също започнаха да се уголемяват, най-вече в Полша и Чехия ", разяснява Дорота Високинска-Куздра, старши сътрудник " Корпоративни финанси и жилищно строителство " в Colliers.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР