Значително подобрение на финансовото състояние отчита за първите 6 месеца

...
Коментари Харесай

НЕК излезе на печалба от 190 млн. лв. заради тока от ВЕЦ-овете

Значително усъвършенстване на финансовото положение регистрира за първите 6 месеца на 2021 година Националната електрическа компания (НЕК) - до наскоро едно от най-губещите и задлъжнели държавни сдружения. Реализираната чиста облага за интервала е 190.5 млн. лева при едвам 52 млн. лева за същия интервал на предходната година. С това наличните парични средства в сдружението доближават 374 млн. лева - едно от най-високите равнища за последните години.

Тази смяна в конюнктурата се дължи на първо място на две неща. Първо повишаването на електрическата енергия на свободния пазар - близо два пъти на годишна база за съответния интервал. И второ - фрапантно увеличеното произвеждане на ВЕЦ-овете на НЕК (всички огромни в страната) поради доста по-влажната година по отношение на сериозно сухото начало на 2020 година

Въпреки всичко НЕК остава с близо 4.14 милиарда лева отговорности (голямата част от тях са свързани с АЕЦ " Белене " ), които даже леко се усилват на годишна база. Натрупаната загуба пък е 1.24 милиарда лева
Да увеличим продажбите с 1200%
Общите доходи на НЕК се усилват с 32.3% или близо 423 млн. лева за полугодието. Основно това се дължи на осъществените доста по-големи количества електрическа енергия на борсата и по-високата цена на самата електрическа енергия.

Според доклада продадените количества за свободния пазар се усилват с 1019%, а получените от това доходи - с още по-невероятни 1230%. Тук става дума главно за ток от Водноелектрическа централа, чието произвеждане е повишено с 84%. Средната продажна цена е 124 лева./мВтч, при към 60 лева./мВтч за първите 6 месеца на предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР