Значителните държавни средства, отпускани на политическите партии в България за

...
Значителните държавни средства, отпускани на политическите партии в България за
Коментари Харесай

Безпокойство в ПАСЕ заради държавните пари за партиите у нас

Значителните държавни средства, отпускани на политическите партии в България за предизборната акция, могат да спомогнат за основаването на неравноправни условия за претендентите. Тези опасения, споделени пред делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, са част от нейните изводи след визитата ѝ в София, съобщи БНР. Тя трябваше да оцени акцията и подготовката за парламентарния избор на 4 април.

От делегацията означават, че през 2020 година България одобри промени в Изборния кодекс, като вкара композиция от машинно и ръчно гласоподаване в секции за над 300 гласоподаватели. Макар че това може да бъде считано за позитивно, то би трябвало да бъде съпроводено от ограничения, увеличаващи прозрачността и включващи самостоятелни специалисти, се споделя в заключенията.

От ПАСЕ означават безпокойствата поради случайния брой секции в избрани страни. Според тях, в тези случаи не бил взет поради действителният брой български жители зад граница.

Някои от техните събеседници настояват, че още не са решени проблеми като тирада на омразата, изказвания за пазаруване на гласове и „ проведен “ избор в уязвими общности, най-вече с отражение върху ромите.

Европейските пратеници напомнят, че в отчета за предизборната конюнктура у нас през 2017 година от ПАСЕ били посочени същите проблеми.

За медиите делегацията отбелязва, че има доста издания, които обаче са разграничени по политически симптом и са повлияни от търговски и корпоративни ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР