Значимият приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, каза президентът

...
Значимият приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, каза президентът
Коментари Харесай

Президентът Радев: Твърдо стоим зад приоритета Западни Балкани

Значимият приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, сподели президентът Румен Радев в словото си на обичайния за началото на годината банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България, в Националния исторически музей.

Държавният глава се обърна към присъстващите посланици на страни от този район и ги увери, че твърдо стоим зад този приоритет. Без да върнем вниманието на Европа към този район, тя не може да бъде единна, сигурна и постоянна. Европейското предопределение на страните от Западните Балкани не предстои на полемики въобще, само че когато водим този спор, би трябвало да бъде ясно, че оценката се основава на самостоятелните достижения на всяка една страна, означи Румен Радев.

Той сподели, че българското председателството на Съвета на Европейски Съюз е по едно и също време и предизвикателство, и отговорност, и голяма опция. Очакват ни напрегнати месеци, само че ние имаме ясни цели и цели. България би трябвало да бъде основател и модератор на значими диспути, които да търсят консенсус и рационални решения по доста значими тематики от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се ръководим, са взаимност, политическо единение, сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на разликите в икономическото развиване и виталния стандарт сред Изтока и Запада, Севера и Юга, означи Румен Радев.

По думите му едно от огромните провокации е да търсим баланс в едновременното слагане на масата на стратегическите дълготрайни цели за Съюза и въпроси, които не търпят отсрочване - като мигрантската рецесия, защитата на външните граници на Европейски Съюз, дебатите към Многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет вследствие на Брекзит и по какъв начин той ще бъде уравновесен, тъй че да не страдат обществените политики и сигурността на Европейски Съюз. За кохезионните фондове президентът Радев съобщи, че въпросът не е дали, а по какъв начин те би трябвало да бъдат продължени по най-ефективен и ефективен метод. Уникалното притежание на Европейски Съюз е солидарността, добави президентът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР