Златният телец е бил издигнат в култ от израилтяните. Поклонението

...
Златният телец е бил издигнат в култ от израилтяните. Поклонението
Коментари Харесай

Кои народи са обожествявали Златния телец

Златният телец е бил повдигнат в фетиш от израилтяните. Поклонението пред изображения на телци и бикове било публикувано при семитските нации, като телецът или бикът се възприемали като знак на могъществото.

Арон, а след тово а и Йеоровоам се опитвали благодарение на Златния телец да изразят могъществото на Бог. В разнообразни езически изображения фигурата на бика или телеца служи като фундамент за фигурата на провидение. Затова евентуално Арон и Йеровоам се пробвали да основат престол за невидимия Бог на Израел.

Смята се, че култът към бика Апис в античен Египет, който бил прочут на израилтяните, е въодушевил основаването на Златния телец. Според Библията Бог призовал Моисей да се качи на планината Синай.

Моисей заречен на народа си, че ще се върне след 40 дни, само че евреите сметнали за първи ден деня, в който Моисей се качил на Синайската планина. Така те очаквали идването му с един ден по-рано.

След като настъпил 40-я ден съгласно евреите, те решили, че нещо се е случило с Моисей и той няма да се върне. Тогава се изплашили, че няма кой да ги поведе и те създали Златния телец, с цел да бъде техен лидер.

Когато Моисей слязъл от планината, той се ядосал, че евреите ги няма, и счупил скрижалите, а по-късно счупил и Златния телец. След което събрал синовете на Левий и им споделил, че би трябвало да убият приятелите си, околните си и по този начин за една нощ били убити три хиляди души.

 Златно богатство

Златният телец минава през цялата еврейска история. Когато Йеровоам, цар на северното израелско царство изискал да реализира религиозна самостоятелност, той направил два златни телеца. След като идолопоклонничеството претърпяло провал, култът към Златния телец продължавал до рухването на северното царство.

Фигурата на телеца не участва току-тъй в библейската история. Според нея евреите дали златото си на Арон, той го хвърлил в огъня и оттова излязъл Златният телец.

Но съгласно друга версия евреите трябвало да изпълнят заричане, обещано на Йосиф, преди да тръгнат от Египет. Те му дали обещание да вземат със себе си костите му. След гибелта на Йосиф тялото му било положено в саркофаг и пуснато на дъното на Нил. Когато изискал да го издигне на повърхността, Моисей хвърлил в Нил дъсчица с думите " але шор ", т.е. " стани, бик " – и саркофагът изплувал на повърхността.

Евреите взели останките на Йосиф и ги понесли със себе си. Но дъсчицата била арестувана от един от тях. Когато до Синайската планина Арон хвърлил златото в огъня, този евреин хвърлил дъсчицата в пламъците и от тях излязъл Златният телец.

В новоевропейската просвета Златният телец е знак на власт, пари, лакомия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР