Зимата е времето с най-много празници по традиция в българския

...
Зимата е времето с най-много празници по традиция в българския
Коментари Харесай

Обичаи за Никулден

Зимата е времето с най-вече празници по традиция в българския календар. Приключването на работата на полето и прибирането на реколтата давало опция на народа да чества в свободното от полска работа време. Затова празниците са съсредоточени главно в този сезон.

Един от най-почитаните зимни признаци е Никулден. Той е отдаден на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, именуван у нас Свети Никола - настойник на моряци, риболовци и бранител на корабокрушенци, защото той е аналог на древногръцкия господ на морето Посейдон. На този ден честват и банкерите.

Легендата гласи, че при разпределянето на света, на един от шестимата братя-светци-Свети Никола, се паднали моретата и океаните. При странствуване с лодка на светеца и другарите му ги застигнала стихия и продънила съда. Светецът затиснал дупката с един шаран и по този начин всички стигнали живи на брега. За признателност избавените сготвили на Свети Никола шаран. Така се появила традицията на Никулден да се сервира шаран.

Когато домакинята почиства люспите на рибата, би трябвало да пази да не падне някоя на земята, тъй като с тях ще се изгуби имането от вкъщи. Ако пък някой настъпи рибена люспа, ще го преследват несгоди.

Традиционно шаранът се цялостни с орехи и се пече увит в тесто. Приготвя се и ритуален самун, който е декориран с фигура на риба. Тъй като е интервал на пости, се поставят и други постни ястия - сърми, фасул, чушки, варена царевица и жито.

На трапезата за Никулден обредният самун се освещава. Свещеникът отнася и опашката на шарана съгласно традицията. Костите от рибата не се изхвърлят. Те се заравят в земята или се изгарят, тъй като вярването гласи, че това ще умножи плодородието и благополучието на фамилията.

 Никулден, Св. Николай Снимка: SvetimestaCom

Костта от главата на шарана се резервира. Тя има форма на кръст и съгласно вярванията има вълшебен лековити сили, пази от несгоди. Такива костички са пришивани в шапчиците на децата, с цел да ги пазят от уроки и заболявания.

Свети Никола се счита и за настойник на фамилията, по тази причина се провеждат родови празници и се канят околните - кумове, родственици и съседи. След угощението мъжете посещават домовете на други родственици и по този начин обхождат рода до сутринта на идващия ден.

На този ден не се работи, върви се на черква, а в Странджанския край момците - коледари отиват в дома на своя лидер и го канят публично да влезе в тази роля.

Денят е изключително церемониален за празнуващите имен ден на Никулден - тези, които носят името на светеца. Те одобряват посетители, които идват да ги поздравят и да споделят празника с тях.

На Никулденската софра се сервира риба, по тази причина по този мотив предлагаме да опитате следните предписания:

- никулденски шаран;

- паниран шаран;

- апетитен толстолоб;

- или печена пъстърва;

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР