Земята - такава, каквато я познаваме днес, е имала коренно

...
Земята - такава, каквато я познаваме днес, е имала коренно
Коментари Харесай

Земята преди милион години: Планетата ни в миналото е била неузнаваема

Земята - такава, каквато я познаваме през днешния ден, е имала радикално друг образ в предишното. Преди милион години родната ни планета е нямала нищо общо с познатата ни през днешния ден.

Преди 400 милиона години земният пейзаж е бил доста по-различен от днешния – това е несъмнено. Вместо познатите и обичани дървета и растения, тя е била главно покрита от Прототакситете. Това са високи стъблени структури, които учените се пробват да схванат и проучват още от момента на откриването си през 1859 г.

След години на разбори и теории учените са достигнали до заключението, че Прототакситете са представлявали великански гъби. Това значи, че в предишното съвсем цялата Земя е била покрита със симпатични великански гъбки, което през днешния ден би било една в действителност забавна панорама.

За познанията ни през днешния ден една 6-метрова гъба би изглеждала прекомерно необичайно. Но пък като нищо би се трансформирала в деликатес, кадърен да изхрани дузина хора за няколко дни. Модерния свят може и да е привикнал с доста високи дървета, само че поле с големи гъби би било най-малкото странна панорама за мнозина. Точно такива обаче е имали по земната повърхнина преди милиони години, колкото и да ни е мъчно да си го представим от днешна позиция.

В далечното минало безгръбначните животни са били извънредно дребни. Гръбначни животни пък въобще не е имало. Растенията, от своя страна, са били високи единствено към 1-2 м. Така гиганстките гъби са били даже още по-впечатляващи.

Светът, в който живеем през днешния ден, се трансформира бързо. Климатичните промени към този момент се одобряват за нещо по-скоро обикновено. Околната среда скоростно се нагажда към изискванията, които индивидите ѝ дават. За жал или не обаче няма никакъв вид планетата още веднъж да е със сравнителни невисок пейзаж, на който всеобщо срещано събитие са гиганстките гъби.

Въпреки това е забавно да знаем, че всичко е допустимо. Пейзажът, който виждаме през днешния ден, най-вероятно няма да е прочут на хората, които ще живеят на планетата Земя след още 400 милиона години, тъй че може да се усещаме специфични.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР