Земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 , които разтърсиха части

...
Земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 , които разтърсиха части
Коментари Харесай

Повече от 100 свлачища в Турция след опустошителните земетресения

Земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5, които раздрусаха елементи от Турция и Сирия на 6 февруари 2023 година, предизвикаха огромни опустошения в градските региони. В дните след земетресенията доста нови свлачища се виждат на сателитните фотоси, съобщи OFFNews.bg.

На 14 февруари 2023 година спътникът Operational Land Imager-2 (OLI-2) на Landsat 9 снима изображението (горе вдясно), на което се вижда група дребни свлачища по продължение на котловина източно от Саръсеки, Турция. Другото изображение (вляво), също от OLI-2, демонстрира същия регион на 11 февруари 2022 година, към година преди земетресенията.

Също на 14 февруари 2023 година астронавт на борда на Международната галактическа станция прави фотография (долу) на свлачище в каньон покрай Ислахие, град в провинция Газиантеп в югоизточна Тюркия. Ислахие е един от няколкото града, в които огромен брой жилища са развалени или разрушени от земетресенията.

×  2D45C694-7289-AB15-9F16-858B8A69599C.jpg (559372)

Снимка: NASA

Програмата на НАСА " Приложни науки за бедствията на Земята " (Earth Applied Sciences Disasters) следи развиването на събитията, свързани със земетресенията и последствията от тях, и споделя карти, данни и теоретичен опит с голям брой заинтригувани страни, с цел да подкрепи настоящите старания за реакция и оценка на риска.

Една част от екипа, основан в Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА, разпознава над 100 свлачища, в това число няколко в долината край Сарисеки, употребявайки данни с висока резолюция от Planet Labs. Данните за свлачищата са включени в картите, предоставени на World Central Kitchen, с цел да оказват помощ на избавителните групи, които оказват помощ за снабдяване на храна и вода на жертвите на земетресението. При появяването на нова информация екипът разгласява карти и осведомителни артикули, свързани със земетресението, на своя портал за карти със свободен достъп.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР