Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете

...
Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете
Коментари Харесай

Жители на Измир разказаха за ада на чудовищния трус

Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха крайбрежията на Турция, покрай Измир, и гръцкия остров Самос. Все още никой не може да даде действителна информация за мащаба на нещастието

Епицентърът труса е на 14 километра от остров Самос, в гръцката част на Егейско море, предава БНова тв.

Свидетели описват, че земята се е люляла в продължение на 30 секунди. Има съществени опустошения и рухнали жилищни здания. До момента има 12 жертви и над 400 ранени в Турция, само че опасенията са, че броят им ще пораства.

„ Мислех, че земята се е разцепила. В този миг не можеш да мислиш. Всичко, което се опитваш да направиш, е да излезеш. Навсякъде падаха здания. Наистина се паникьосахме и успяхме да излезем в последния момент”, описа гражданин на Измир.

„ Говорех с един човек и усетих по какъв начин всичко стартира да се тресе. Изведнъж прилежащата до нас постройка рухна”, описа различен гражданин на града.

Минути по-късно камери съумяват да снимат по какъв начин морето се отдръпва и повлича със себе си закотвени яхти. Последвала и приливна вълна.

„ Имаме над 20 рухнали блока. Не се знае още какъв брой жертви и какъв брой ранени има вътре. Една от рухналите здания е 9-етажна, вътре е имало 128 апартамента”, сподели Валентин Дончев, завеждащ консулската работа в Истанбул.

Екипът ни съумя да се свърже с Ибрахим Айоглу, който сега на труса е в България, само че фамилията му е в Измир. Минутите, до момента в който успее да се свърже със синовете си, били страшни.

„ Чух се с децата ми. Те са добре, само че суматохата е огромна. Дай боже да не се случи нещо по-лошо”, показа мъжът.

Спасителната акция на терен тече с цялостна мощ. На доста места има хора, които са затрупани под отломките. Спасените към този момент са над 70.

Земетресението лиши животи и в Гърция. Там се оповестява за две починали деца. Осем души са настанени в лечебни заведения. На Самос и на остров Хиос има доста срутени здания.

Министърът на гражданската отбрана - Никос Хардалиас, отлетя незабавно за острова с лекарски екипи. В случай, че жителите не могат да останат по домовете си, те ще бъдат настанени в хотели.

Трагедията наложи краткотрайно политиката да остане на назад във времето. Гръцкият министър председател Кирякос Мицотакис е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган. Двете страни си дадоха обещание взаимна помощ.

У нас, трусът е усетен по високите етажи в цялата страна. Сеизмолозите от Българска академия на науките дефинираха земетресението като изключително мощно за нашите географски ширини.

Малко след 14.00 ч. телефоните в Института по сеизмология прегряват от позвънявания.

„ Оказва се, че на всички места в България по високите етажи хората са усетили труса. Земетресението е много мощно за нашите географски ширини и няма метод да не бъде усетено в по-широк диапазон”, сподели проф. Николай Милошев.

Вторичните земетресения от епицентъра на земетресението също са достигнали до територията на страната ни, само че поради слабия им магнитут множеството не са били усетени.

„ Тази серия ще продължава много дълго време. Нищо ужасно не би трябвало да има за България, надалеч сме”, сподели проф. Милошев.

Трусът е стреснал поданици на Хасково, някои от които са напуснали жилищата си незабавно.

„ Усети се мощно, пребивавам на последния етаж в блока. Земетресението беше хоризонтално. Знаем по какъв начин да действаме. Учили са ни да заставаме под вратите”, описа гражданин на града.

Макар и по-слабо, земетресението е усетно и в Пловдив. До момента сеизмолозите ни са записали серия следващи земетресения.

„ Имало е над 15 вторични труса. Нормално е, земята би трябвало да се успокои. Така, както сега протича следтрусовата серия, се допуска, че последователно нещата отиват към затихване”, счита проф. Милошев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР