Земеделците започнаха безсрочни ефективни протести вчера, след като преди ден

...
Земеделците започнаха безсрочни ефективни протести вчера, след като преди ден
Коментари Харесай

Земеделци блокираха с тежка техника цялата страна

Земеделците започнаха безсрочни ефикасни митинги през вчерашния ден, откакто преди ден отхвърлиха препоръчаните от държавното управление схеми за подпомагането им. 80 точки в цялата страна са блокирани предупредително от тежка техника. Протестиращите се заканват всеки да усилват времето за митинг, до момента в който не се изпълнят настояванията им. Фермерите също се причислиха към митингите на зърнопроизводителите и желаеха оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Засега митингите са безсрочни, като в идващите дни блокадите ще не престават по 3 часа.
Правителството даде обещание поддръжка за зърнопроизводителите, само че против доказване, че в последната година са работили на загуба. Според земеделците обаче в такава методика липсвала икономическа логичност, защото данъчната декларация за последната година изрично не можела да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години. Протестиращите не одобряват и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лева за поддръжка на уязвимите браншове мляко, плодове и зеленчуци, като съгласно сектора са нужни нови разбори за по-сериозно компенсиране на загубите.
" Всички тези хора излизат поради отношението на ръководещите към целия бранш. На три следващи срещи стартират едни договаряния, а се стига до нещо друго. Това си е насмешка. Сектор " Зърнопроизводство " е единственият, който не е бил подпомаган ", съобщи Румяна Ангелова пред " Нова телевизия ".
" Хората излизат на пътя, тъй като търпението им е изчерпано ", разяснява Петър Пешев, ръководител на врачанската конструкция на зърнопроизводителите.
" Предложенията на властта не се приближават до настояванията на протестиращите. Смятаме, че Денков е неточен ", разяснява и Георги Радев, представител на зърнопроизводителите от Сливен.
Янка Попова от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съобщи, че са възмутени от обстоятелството, че през няколко месеца слагат едни и същи тематики на масата за договаряния. " Дори Европа проумя, че тези въпроси са значими за бранша. Но нашите политици се пробват да ни залъжат ", сподели Попова. Тя уточни, че не са получили заплащанията си за декември.
" Нямаме никакви сигнали за последващите заплащания от акция 2023 г, а сме изпълнили уговорките си ", сподели тя.
" Машините са хиляди, които излязоха. Има запитвания от хора, които да се включат към митинга. Сега са по места, по два-три часа през тази седмица. Следващата седмица всички тези точки, които ги виждате, ще бъде цялостно блокиране на страната. Всичко това ще тръгне за София ", съобщи ръководителят на Българската земеделска камара Костадин Костадинов пред БНР и добави, че няма " сигнали от властта " по главните претенции на земеделците - погашение на така наречен украинска помощ за най-засегнатите браншове, подкрепяне отвън сегашната методика, учредена на данъчните заявления.
Над 20 земеделски сдружения желаеха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред отрасловото министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, само че до съответен резултат не се стигна. Премиерът Денков им отговори, че настояването за оставка е политическо. Той счита и че не е инцидентно, че митингите се вършат малко преди идната ротация в кабинета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР