Земеделци ще получат евродподпомагане заради войната в Украйна. Това реши

...
Земеделци ще получат евродподпомагане заради войната в Украйна. Това реши
Коментари Харесай

Земеделци ще получат европодпомагане заради войната в Украйна

Земеделци ще получат евродподпомагане поради войната в Украйна. Това реши с цялостно единогласие Комисията по земеделие в Народно събрание на изключително съвещание в сряда. Законопроектът за изменение на Закона за подкрепяне на земеделските производители бе импортиран от Пламен Абровски от ПГ на " ИТН " във вторник.

Промените са свързани с използването на специфичната мярка за изключително краткотрайно подкрепяне от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони в отговор на последствията от войната в Украйна.

Председателят на комисията Пламен Абровски сподели, че поради значимостта на предлаганите промени и незабавния темперамент и неустойчивостта на актуалната политическа конюнктура има намерение да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат едновременно в пленарна зала.

На база на признатите промени ще се изготви разпоредба за използване на изключителната мярка, с цел да може да се даде легално и финансовата поддръжка в границите на заложените близо 33 млн. евро.

В претекстовете към признатия законопроект се показва, че подпомагането е под формата на еднократна сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 година въз основа на заявки за подкрепяне, които би трябвало да бъдат утвърдени до 31 март 2023 година. Максималният размер на помощта не може да надвишава 15 000 евро на аграрни собственик и 100 000 евро на дребни и междинни предприятия.

За тази мярка е дадена опция на държавите-членки да употребяват наличните средства по своите съществуващи стратегии за развиване на селските региони в размер до 5 на 100 от общия принос на Европейския аграрни фонд за 2021-2022 година, с цел да поддържат земеделските производители и МСП изключително наранени от рецесията.

Междувременно стана ясно, че по-рано през днешния ден Зорница Стратиева и Зарко Маринов от " Демократична България " са внесли законопроект с оферти за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединяването на производителите в групи и асоциации. Председателят даде обещание да включи гласуването му в следобедното съвещание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР