Земеделските производители няма да бъдат третирани като търговци в новия

...
Земеделските производители няма да бъдат третирани като търговци в новия
Коментари Харесай

Фермерите остават извън регулациите при горивата и отменят протеста си

Земеделските производители няма да бъдат третирани като търговци в новия закон за административните регулации при продажбите и превоза на нефтени артикули. Те ще останат отвън регулациите и анулират планувания за вторник – 3 април, народен митинг в София. Това оповестиха ръководителят на управата на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов и земеделският министър Румен Порожанов след среща в Министерския съвет, в която е взел участие и министър председателят Бойко Борисов

По време на диалога е било постигано единодушие за смяна на текстовете на закона, против който се оповестиха и търговците на пропан бутан и дребни бензиностанции, които смятат, че задачата е на пазара да останат единствено едрите дистрибутори, защото единствено те могат да си разрешат тежките финансови условия за регистрация на търговец по този закон и банкови гаранции за осъществяване на активност.

Така фермерите ще бъдат обсъждани не като търговци, а като консуматори, стана ясно от думите на Порожанов пред публицисти в понеделник.

" През последните няколко дни имахме доста интензивни диалози, свързани със законопроекта за горивата. Това, което сътвори известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в границите на това има много регулации, които той трябваше да извърши. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който считаме, че работи доста добре, в това число и в контролната си част “, съобщи земеделският министър.

Секторът към този момент е на ярко, с ясни правила, платени налози и акцизи, аргументира бъдещите ремонти на законопроекта Порожанов.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата и един от вносителите на проектозакона Емил Димитров – Ревизоро заяви, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент да заключи измененията сред първо и второ четене, с цел да бъдат препоръчани за утвърждение в другите комисии на Народното събрание. На собствен ред министър председателят е поел ангажимент ГЕРБ да поддържа законопроекта, който се чака да влезе в действие от 1 януари 2019 година

Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за записаните досега няма да има нови условия и те ще получат служебно и гратис удостоверенията за регистрация, изясни Димитров.

Ще има омекотен режим за тези, които до момента не са се записали - за това по какъв начин да нареждат своите резервоари по тип, размер и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи, уточни още той. Митническата и приходната организации ще разработят системата за задачите на контрола, без да се утежняват в допълнение земеделските производители.

Представителят на " Обединените патриоти " добави, че зърнопроизводителите са заявили, че нямат желание да търгуват с горива и по тази причина не би трябвало да бъдат третирани като такива. Никой от фермерите, участвали на срещата, не е възразил против това да има наказания против незаконните бензиностанции и резервоари, добави Димитров.

" Предстои правенето на отчет с всички реализирани договорености и баланс на ползите. В него ще залегнат всички реализирани досега съглашения и ще бъде импортиран на първо четене в зала. Между първо и второ четене всички оферти, които финансовият министър и неговият екип, надлежно и браншовите организации изготвят като подготвен текст, с цел да улесня процедурата - аз персонално ще ги внеса. По този метод ще спестим време. След това ще създадем работни групи, на които законът да се придвижи и да бъде признат. Постигнахме съглашение влизането на закона да бъде от Нова година, с цел да могат земеделците да се приготвят, защото това са си процедури, а и те в този момент сега са заети с друга активност “, уточни още Ревизоро.

Спорният законопроект цели стягането на контрола върху търговията с горива и наливането на 1 милиарда лева годишно в бюджета, които сега изтичат от неплатени налози и акцизи. Той обаче бе отритнат в петък от земеделската парламентарна комисия, а два дни по-рано и от икономическата, откакто Дпроектодокументът получил негативни мнения от финансовото, икономическото и земеделското министерства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР