Земеделската група ще построи фабрика за 75 млн. евро в

...
Земеделската група ще построи фабрика за 75 млн. евро в
Коментари Харесай

Агрия ще стане голям износител на олио с нов завод за 75 млн. евро

Земеделската група ще построи фабрика за 75 млн. евро в Попово до 2027 година Капацитетът й ще е огромен - ще преработва 250-300 хиляди тона годишно и 90% ще е за експорт Финансиране е обезпечено от Европейска инвестиционна банка и ОББ, като 25% от инвестицията ще са средства на холдинга
След като разви развъждането на слънчоглед, през последното десетилетие България гладко минава към последваща фаза - преработката му до олио и експорт. Този бизнес счупи връх и през 2022 година локалните компании продадоха в чужбина слънчогледово масло за над 3 милиарда лева Топ производител е " Олива ", която в трите си заводи преработва 700 хиляди тона семена годишно.

В този бранш мощно ще навлезе нов състезател - " Агрия груп холдинг ". Планът на земеделския производител и търговец е да работи за експорт и след три години да преработва по към 300 хиляди тона.

Борсовият холдинг ще построи нов цех за произвеждане на сурово слънчогледово олио. Проектът е на стойност 75 млн. евро, от които 35 млн. евро са заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ), за който дъщерното сдружение " Кристера " към този момент подписа съглашение. " Има и втора кофинансираща банка - ОББ, а към 25% от сумата е лично присъединяване на компанията ", разяснява за " Капитал " Емил Райков, главен акционер и изпълнителен шеф на " Агрия груп холдинг ".
Реклама Защо в Попово
Новият цех за сурово олио ще бъде построен в Попово. Изборът на града в Североизточна България не е инцидентен. " В Попово имаме лична зърнобаза и налична инфраструктура, също така теренът разрешава да се построи ново дружество. Втората значима причина за това решение е, че логистично Попово е най-правилната точка, която ни разрешава да подсигурим суровина за производството. Накратко - налице е зърнопроизводителен район плюс логистика, с която разполагаме ", заключи за " Капитал " Емил Райков.
Емил Райков: Новият цех в Попово е значим за нас, тъй като носи добавена стойност за бизнеса Фотограф: Анелия Николова Новият цех
Бъдещият цех в Попово ще бъде построен върху личен парцел на " Кристера ". Застроената повърхност на постройките ще е 14 160 кв. м, а РЗП - 24 095 кв. м. Проектът планува да бъдат издигнати четири резервоара за предпазване на сурови масла с обща съдържимост 8 000 куб.м, помпена станция, авторазтоварище, индустриални цехове, парова централа, силози, водохладителни кули, битово-административна постройка.

Консервативният проект е новото дружество да стартира работа през втората половина на 2027 година, само че съгласно Райков, ще проработи още до края на 2026 година

Заводът ще е с потенциал за преправка на до 250-300 хиляди тона маслодайни култури годишно. " Агрия груп холдинг " към този момент има цех за сурово олио - " Кехлибар " в Лясковец, който преработва 45-50 хиляди тона годишно. " Кехлибар " ще продължи да работи редом с новия цех в Попово. Двата завода ще преработват сумарно към 12-13% от слънчогледа, който се създава в България ", посочи за " Капитал " Емил Райков.
Реклама
В новото преработвателно дружество в Попово ще се употребяват безотпадни технологии и ще се създава възобновима сила от люспите на слънчогледовите семена. Проектът включва и покупка на железопътни вагони за превозване на продукцията до черноморско пристанище във Варна, като по този метод ще бъдат понижени излъчванията на парникови газове от авто товарен превоз.

" Новият цех в Попово е значим за нас, тъй като носи добавена стойност за бизнеса. Той ще ни разреши да преработим тези количества слънчоглед, с които в този момент търгуваме, и ще ни даде опция да продаваме подготвен артикул в Западна Европа и Близкия изток. Преработката е идващ стадий от целия кръг на придвижване на този вид суровина. Около 90% от суровото олио, създадено в новия цех, ще е за експорт ", заключи за " Капитал " Емил Райков.

Източник: Агрия груп холдинг Североизточната земеделска група
. Тя е дейна в Североизточна България, а от 2007 година е листвана на фондовата борса. Обединява над 20 сдружения, които се занимават с произвеждане, търговия, предпазване, превоз и логистика на селскостопански култури - главно зърнени и маслодайни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР