Зеленият боб едамаме е соя, отглеждана като соята за зърно.

...
Зеленият боб едамаме е соя, отглеждана като соята за зърно.
Коментари Харесай

Хранителни предимства на зеления боб едамаме

Зеленият фасул едамаме е соя, отглеждана като соята за зърно. Сее се, когато се сее и фасула. В Южна България това става през първата половина на април, а в Северна - към края на април. Това са ранните сеитби.

Ако годината е хладна и дъждовна, е целесъобразно сеитбата да се предприеме откакто почвата се затопли по трайно, над 15 градуса. Тъй като сорта едамаме е ранен, крайният период за засаждането му за Северна България е краят на май, за Южна доникъде на юни.

Семената се слагат на дълбочина от 4-5 см., по скица 50-60 см. х 10-15 см. Нужна им е влага, с цел да поникнат. Грижите, които изискват, са идентични с тези на боба – плевене и поливане, при потребност.

 Боб Едамаме

Едамаме е типично японско растение. Името му безусловно значи „ фасул на клонка ”. От него се прави и избран (подходящ) за задачата вид соя. Соята вид едамаме се отглежда не за зрелите й, а за зелените и зърна, сходно на множеството сортове грах.

Извън Източна Азия, едамаме най-често се среща в японските заведения за хранене и някои китайски заведения за хранене. Също по този начин е много известно в Съединени американски щати, където постоянно се продава в раздела със замразените храни.

Едамаме, по-известно като соя, се събира преди пика на узряването, тъкмо преди да узрее. За да се резервира естествения му усет, се сварява и бързо се замразява. В Източна Азия е бил употребен повече от две хиляди години, като главен източник на протеини.

 Зелен фасул едамаме

Но това не са единствените изгоди от сорта едамаме. Тъй като е пълнозърнеста храна, той съдържа фибри в себе си, по този начин потребни за здравословния метод на живот. Действа противовъзпалително, а някои лечители го включват в предписания за битка с рака.

Включва се интензивно и в диета, при проблеми с щитовидната жлеза. Наскоро бе разпространяван и в светските среди, като главен съставен елемент от нашумялата „ палеолитна диета ”.

Едамаме се употребява като закуска, в приготвянето на зеленчукови ястия, в супи и даже в сладкиши. Когато се сервира като закуска, шушулките се варят в леко подсолена вода.

Зелените шушулки са груби и не се ядат. Приготвено по този метод едамаме се употребява, като зърната се изтискват с ръка в устата (При предпочитание преди да сварите шушулките може да им отрежете върховете с ножица. Това улеснява консумацията).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР