"Зелените политики" вече навлизат в управленските програми на много общини.

...
"Зелените политики" вече навлизат в управленските програми на много общини.
Коментари Харесай

Общините залагат все повече на зелени проекти

"Зелените политики " към този момент навлизат в управническите стратегии на доста общини. Успехът им обаче върви ръка за ръка с екообразованието, готовността за смяна и с включването на жителите в другите начинания. Колкото и да са положителни без присъединяване на хората те ще си останат на хартия. В другите общини се извършва редица планове, свързани с екологията.

Градовете са най-важната част в тези начинания, когато приказваме за екология. Опазването на околната среда, вземане предвид на строителството с нея, подобряването на публичния превоз, което значи по-малко нездравословни излъчвания, са все планове, осъществими благодарение на жителите и инициативността на локалната власт.

Габрово завоюва екологичната премия на Европейската комисия – „ Европейски зелен лист “ за 2021 година дружно с парична награда от 75 000 евро, оповестиха от общината. Другият притежател на наградата е град Лапеенранта от Финландия.

Победителите бяха оповестени от Европейския комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус на публична гала. А събитието се излъчваше онлайн онлайн от португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за 2020 година.

„ Този триумф е резултат от работата на моя екип и на всички хора, които работят за зелената промяна на градската среда в Габрово. Вярвахме, че заслужаваме премията и сме щастливи, че напъните ни бяха високо оценени. Надяваме се, че ще имаме късмет в бъдеще да споделим нашите хрумвания и планове с други градове в Европа “. Това споделя кметът Таня Христова по време на награждаването.

В рамките на церемонията френският град Гренобъл беше разгласен за идната Европейска зелена столица за 2022 година.

Това е третото кандидатстване на Габрово за влиятелното отличие. Той е и единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил премията в нейната петгодишна история.

Акцент в концепцията са достиженията в енергийната успеваемост, благоустрояването на градската среда, придобивките в публичния превоз, разделното събиране на отпадъците и акциите с жителите. С купата Габрово се ангажира да продължи развиването на екологичните политики и да осъществя начинания за възстановяване на околната среда.

Конкурсът „ Европейски зелен лист “ е отворен към градове с население сред 20 000 и 100 000 души. Инициативата прави оценка постигането на,,зелен напредък “ и отличава града, приложил най-добре зелените хрумвания. Победителите поемат ролята на дипломат и предизвикват други градове да последват техния образец.

Община Благоевград подаде планово предложение „ Прилагане на ограничения за сполучлива акомодация към климатичните промени “ по открита покана №3 „ Климат “ на Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП), оповестиха от общината.

Проектното предложение ще се осъществя в консорциум от общините: Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и неправителствена организация от Норвегия.

В рамките на плана ще бъдат създадени и приложени пет пилотни и новаторски ограничения за намаляване и акомодацията към климатичните промени в българските общини, в осъществяване на стратегическите им проекти и стратегии. От норвежкия сътрудник ще се взаимства опит и положителни практики за реализиране на главната цел на плана - повишение потенциала на общините за стабилно използване на новаторски ограничения и технологии на общинско равнище в бранша на отпадъците и енергетиката и адаптиране на стратегическите проекти и стратегии с оглед превъзмогване на неподходящите последствия от изменението на климата.

Стойността на подаденият план е 794 218 лв. и е с дълготрайност 24 месеца.

Над 4 213 000 лв. пък ще бъдат вложени в построяването на втора клетка на районното хранилище край добричкото село Стожер, оповестяват от сдружението за ръководство на отпадъците, в което членуват осемте общини в Добричка област и шуменската Никола Козлево, съобщана Българска телеграфна агенция. Стъпката се подхваща поради привършване на потенциала на първата клетка в депото, въведено в употреба преди пет години с запас от близо 39 000 000 лв. с поддръжката на оперативната стратегия "Околна среда ".
Общото заседание на сдружението е решило нужните средства за новата клетка - монтиране на уреди, съоръжения, площадки за отнасяне на отпадъците, да бъдат употребени от общинските отчисления, направени по Закона за ръководство на отпадъците в Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна. Финансирането ще се разпредели сред всички общини съгласно популацията, като с максимален дял - от над 46%, ще взе участие община Добрич.
Според квалифицирания капиталов план потенциалът и на втора клетка ще бъде 240 000 кубически метра боклуци. Регионалното хранилище обслужва 200 селища с към 190 000 души население. Годишно в депото постъпват към 45 000 тона боклуци.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР