Зеленчуковите супи могат да бъдат консумирани както лятно, така и

...
Зеленчуковите супи могат да бъдат консумирани както лятно, така и
Коментари Харесай

Правила при приготвяне на диетични зеленчукови супи

Зеленчуковите супи могат да бъдат употребявани както лятно, по този начин и зимно време. Единственото ограничаване при потреблението им зависи от това кои зеленчуци са пресни и сезонни. И въпреки всичко, без значение дали е януари или юли месец, има някои съществени правила при приготвянето им, в случай че желаете супите да са и диетични.

Правила при подготвяне на диетични зеленчукови супи

При приготвянето на диетични зеленчукови супи би трябвало сами да се досещате, че зеленчуците в никакъв случай не се запържват или задушават в лой, нито пък към тях се прибавя някаква запръжка.

За да са в действителност диетични супи, можете просто към края на приготвянето им да добавите малко масло или зехтин. Колкото по-малко количество добавяте към зеленчуковите супи, толкоз по-диетични ще са те.

 Диетична чорба

Говорейки за диетични зеленчукови супи, е добре да имате поради, че някои зеленчуци са по-висококалорични от други. Сред най-висококалоричните спадат някои варива като грах, зрял фасул и царевица, както и картофите. Може би бихте се изненадали, само че чесънът също е много калоричен като в 100 г от него се съдържат над 140 калории.

Спокойно си приготвяйте всевъзможни зеленчукови супи от зеленийки като лапад, спанак, киселец и други Карфиолът, броколите, както и зелето също са доста нискокалорични зеленчуци.

Класическа зеленчукова чорба е доматената, само че всички знаем, че доматите имат кисел усет и постоянно прибавяме към тях и захар. Ето за какво е най-добре да приготвяте доматени супи единствено лятно и есенно време, когато доматите са сезонни и съдържат в себе си натурална наслада.

Така добавеното количество захар се свежда до най-малко (ако въобще е неотложно да добавяте захар), а различен по-здравословен вид е да добавите мед.

Би трябвало да сте чували, че с цел да не губи здравословните си свойства, медът се прибавя не до момента в който ястието в тази ситуация доматената супа) е горещо, а едвам откакто малко е изстинало.

Когато добавяте към зеленчуковата си чорба ориз или фиде, бъдете внимателни, тъй като те ще прибавят още калории към тях. Една шепа фиде/ориз е изцяло задоволителна за количество чорба, предопределено за 4 индивида.

Може да измислите по-здравословна опция - на пазара към този момент има разнообразни разновидности за фиде, като да вземем за пример от оризово, от елда и т.н.

 Таратор - Диетична чорба

Макар да се подготвя и с кисело мляко, обичаният ни таратор също може да бъде присъединен към диетичните зеленчукови супи поради съществуването си на краставица в състава си. И повярвайте, в действителност може да е диетичен, в случай че употребявате за приготвянето му нискомаслено кисело мляко.

Вижте още хрумвания за:

- диетични сандвичи;

- диетични десерти;

- диетичен самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР