Здравното министерство публикува Националния план за справяне с пандемията от

...
Здравното министерство публикува Националния план за справяне с пандемията от
Коментари Харесай

Цветови зони и конкретни забрани: Здравният министър публикува плана за действие при нова COVID вълна

Здравното министерство разгласява Националния проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Здравните управляващи показаха главните акценти, записани в проекта на брифинг пред медиите по-рано денем. На него здравният министър доктор Стойчо Кацаров разгласи, че при вероятно влизане в тъмночервената зона ще се вкарва цялостен локдаун, като ще са неразрешени даже пътуванията в страната.

С документа са избрани цветови зони - зелена, оранжева, алена и тъмночервена зона, които се дефинират според от 14-дневната заболяемост на 100 хиляди души население, % позитивни проби, заети болнични кревати и други По този метод ще има предвидимост както за жителите, по този начин и за бизнеса, оповестяват от здравното министерство. Целта е въвеждането на противоепидемични ограничения да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.

Планът регламентира съответни забрани, които ще се вкарват при определни равнища на заболеваемост и влизане в съответната зона.

Социални и фамилни събирания:

При влизане в тъмночервената зона /14-дневна заболяемост ≥ 500 на 100 000/ се не разрешава каненето на посетители. В домашните събирания ще вземат участие единствено членове на семейството, без гости. Събиранията отвън дома и другите събития на закрито ще са неразрешени.

При влизане в алената зона събиранията ще са позволени при избрани условия: До 7 души гости от 2 семейства или единствено членове на едно домакинство, според от рекомендациите за региона или друга избрана териториална единица.

Търговци и услуги:

При влизане в тъмночервената зона отворени ще бъдат единствено основни бизнеси - аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси ще бъдат затворени.

При влизане в алената зона ще се преустановяват визитите на комерсиалните центрове, като се изключи магазините за хранителни артикули, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги. Ще се вкарва и специфичен режим на работа за комерсиалните обекти, разнообразни от посочените.

Пътувания:

При влизане в алената или тъмночервената зона ще се предлага ограничение на неналожителните пътувания в границите на страната, изключително за лица от рисковите групи (над 65 година възраст и такива с хронични заболявания), които не са имунизирани и не са преболедували. Препоръката няма да се отнася за наложителни пътувания, например работа, образование, здравно обслужване и други основни аргументи.

Работа:

При влизане в тъмночервената зона ще могат да работят единствено служащи в основните сфери, чиято работа не разрешава да се работи от у дома би трябвало да са на място.

А при влизане в алената зона ще се вкарва работа от у дома за до 50% от личния състав, в случай че е допустимо. Присъствено ще се работи при потребност или по график съгласно естеството на работния развой и съблюдаване на главните противоепидемични ограничения.

Учебни заведения:

При влизане в тъмночервената зона детските градини ще са затворени. Ще се позволява да работят при изискване, че 100% от личния състав има документ за имунизация или преболедуване и за деца, чиито фамилии също имат такива документи. Учебният развой в учебни заведения и ВУЗ е единствено в електронна среда (изкл. за медицинските специалности присъствани упражнения).

Транспорт:

В публичния превоз ще е наложително носенето на защитни маски за лице, без значение от оповестената цветова зона. Там, където е използвано, се предлага вървене пешком или каране на колело до дестинацията.

При влизане в зелена или жълта зона потенциалът на публичния превоз се дефинира от преобладаващите рекомендации в областта на опазването на здравето (препоръчва се пътешестване в ненатоварените часове, учестяване на графика на транспортните средства в пиковите часове и други

При влизане в алена или тъмночервена зона ще се прекратява провеждането на групови туристически пътувания с проведен превоз в страната и в чужбина.

Тренировки и спортни събития навън и закрито:

При тъмночервена зона ще са неразрешени всички спортни събития на закрито и намерено, а фитнесите, спортните клубове и зали ще бъдат затворени.

При влизането в алена зона, да вземем за пример, фитнесите ще отварят, само че единствено за самостоятелно прилагане, а спортните събития ще се организират без аудитория.

Работата на кафенетата и заведенията за хранене:

При влизане в алената зона ще се позволява обслужване навън при обезпечаване на разстояние от 2 м. сред столовете на масите и посетителите са групи от до 6 индивида от едно домакинство на маса. Заведенията ще работят с лимитирано работно време в границите сред 7.00 и 22.00 часа.

А при влизане в тъмночервената зона, позволена ще е единствено доставка по домовете.

Паркове и детски площадки:

При влизането в зелена и жълта зона ще работят, само че при спазването на защитните ограничения. При влизането в алена и тъмночервена зона обаче ще бъдат отворени при специфичен режим на посещаване.

Места за настаняване:

При влизане в тъмночервената зона, местата за настаняване ще са отворени при специфичен режим на обслужване на гостите с изхранване вид "рум сървис ".

А при влизане в алената зона, местата за настаняване ще са отворени, само че при избрани условия. Ще се правят услуги единствено за посетители, като обектите, ситуирани на територията на местата за настаняване ще дават услуги при съблюдаване на въведените условия и ограничавания за съответния обект.

Хора с нараснал здравен риск

При зелена зона се предлага на възрастните хора над 65 годишна възраст и на хората с нараснал риск за здравето да лимитират контактите си отвън дома, в случай че не са със приключена имунизация.

При влизане в някоя от останалите цветови зони ще бъдат предоставяни спомагателни насоки съгласно съществуването на нови научните данни.

Посещения/свиждания в обществени институции и лечебни заведения за болнична помощ:

При влизане в алена и тъмночервена зона визитите ще са прекратени. Ще се позволяват изключения в някои обстановки (терминално заболели, по преценка на шефа на институцията и въведени съответни ограничения, и др.).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР