Здравното министерство посочи кога и при какви условия даден клас

...
Здравното министерство посочи кога и при какви условия даден клас
Коментари Харесай

Ето условията за онлайн обучение

Здравното министерство уточни по кое време и при какви условия даден клас или учебно заведение ще минават в отдалечена форма на образование.

Това решение ще се взема по отношение на обстановката в дадена община - видът на разпространяването на болестта, 14-дневна заболяемост на 100 000 население в обитаемото място, седмичният растеж, засегнатите групи и процентът отсъстващи възпитаници, заради заболяване, сравнимо с COVID-19.

От данните излиза наяве, че са създадени пет сюжета по отношение на изброените критерии.

Най-лошият сюжет е при общините в алената зона – с над 120 болни на 100 000 население в обитаемото място. Ако в дадена община има навсякъде разпространяване – огромни огнища, стабилно предаване на инфекцията и се следи усилват се хоспитализациите и смъртните случаи, не се взема поради дали е регистриран позитивен седмичен растеж.

По отношение на засегнатите групи се следи дали те са главно на дейната (24-59 г.) възраст или детската възраст, или пък са в разнообразни възрастови групи.

При учениците пък се следи за неявяване на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка възпитаници или на и над 15% от учениците по медицински аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19.

При композиция от тези критерии и утежняване на епидемиологичната конюнктура в обитаемото място, по рекомендация на РЗИ или регионалния действен щаб, учебните заведения в обитаемото място минават в неприсъствено образование, без значение от броя на отсъстващите възпитаници. Онлайн ще се учи и при неявяване на и над 15% от учениците по медицински аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19.

При неявяване на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка възпитаници пък целият клас ще минава на неприсъствено образование.

При съществуване на инфектиран ученик/учител и след оценка на риска паралелката/паралелки минават на отдалечена форма на образование. При открита наклонност за повишаване на броя на отсъстващи възпитаници със подозрение за COVID-19 (над двама ученика) в една паралелка или в две и повече паралелки, учебното заведение осведоми РЗИ навреме.

Малко по-лек е разновидността, в случай че региона е в оранжевата зона -  В тези случаи при неявяване на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка възпитаници, тя ще минава на неприсъствено образование. При неявяване на и над 15% от учениците по медицински аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19, също ще се учи онлайн. При открита наклонност за повишаване на броя на отсъстващи възпитаници със подозрение за COVID-19 (над двама ученика) в една паралелка или в две и повече паралелки, учебното заведение осведоми РЗИ навреме.

Когато региона попада в жълтата зона със заболеваемост сред 20 и 59.9 на 100 000, има седмичен сред 20 и 50 и същото време там се следят фамилни огнища, огнища в трудови или детски/ученически колективи, само че пък няма стабилно разпространяване на инфекцията.

При неявяване на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка възпитаници или при неявяване на и над 15% от учениците в образователното заведение по медицински аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19 е належащо да се проведат проучвания измежду заболелите възпитаници за съществуване на SARS-CoV-2.

При позитивни резултати се слагат под карантина засегнатите паралелки. Провежда се наблюдаване на развиването на епидемиологичната конюнктура и при утежняване - учебното заведение минава в отдалечена форма на образование.

Ако региона в жълтата зона, само че седмичният растеж е сред 10 и 19 и няма огнища или огромен брой % възпитаници и учители, ще учат онлайн единствено обособени паралелки при позитивен случай на възпитаник или преподавател.

При най-лекия сюжет - при регистрирани един или повече случаи без да е открито стабилно предаване на инфекцията,отново ще учат онлайн единствено обособени паралелки при позитивен случай на възпитаник или преподавател.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР