Здравното министерство има данни, че търговци нa едро задържат определени

...
Здравното министерство има данни, че търговци нa едро задържат определени
Коментари Харесай

Нарушения при снабдяването: Търговци на едро задържат лекарства в складовете

Здравното министерство има данни, че търговци нa едро задържат избрани лекарства в складовете. Това стана ясно след първото съвещание на новосформирания съвет по проблемите на снабдяването с лекарства. Той ще заседава един път месечно и би трябвало незабавно да търси разновидности за намиране на медикаменти, които изчезват от аптеките. По данни на здравното министерство на пазара у нас сега не могат да се намерят към десетина медикамента.

Вече седмица здравното министерство ревизира всички по веригата на доставяне с медикаменти. При първите инспекции са открити нарушавания.

" Но те още не могат да се кажат и да се сложат под знаменател систематични, тъй като това е единствено 1/20 от инспекциите, които считаме да осъществяваме ", посочи доктор Александър Златанов, длъжностен заместник-министър на опазването на здравето.

Златанов разгласи, че здравното министерство има данни, че търговци на едро задържат медикаменти в складовете.

" Данни имаме за някои медикаменти. Казах, че няма да разясня съответни медикаменти ", подчетра доктор Златанов.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на търговците на едро с медикаменти съобщи за " По света и у нас ", че няма информация за такива инспекции. Според здравното министерство има десетина медикаменти, които липсват на пазара у нас.

От Асоциацията на родители на деца с епилепсия алармират, че от месеци мъчно намират лекарство, което предотвратява пристъпи.

" В петък аз съумях да се сдобия с количество за три месеца и през днешния ден отново е привършен. Ако няма лекуване, тогава рискуваме тежки пристъпи, които могат да увредят мозъка ", споделя Енисе Хабилова.

Енисе твърди, че заместителят на лекарството не бил със същата дейна съставна част, също така е много по-скъп.

" Няма никаква държавна, институционална регулация да се задоволи първо потребността на вътрешния пазар и по-късно към този момент да се изнася ", сподели майката.

От Националната аптечна камара настояват, че поради неналичието на съответно законодателство доста медикаменти се изнасят от България, от време на време и нерегламентирано.

" Ние всеки ден желаеме да купим лекарство за наш пациент и не можем да го вземем. Това е всекидневие. Когато редом с това се обадите в представителството на компанията производител и попитате има ли налични количества в страната отговорът е: Да, има. А за какво не мога да ги купя отговорът е: Питайте складовете ", споделя Антон Вълев от Националната аптечна камара.

От асоциацията на паралелните търговци дефинираха като спекулации изказванията на фармацевти, че складовете крият медикаменти, с цел да ги изнасят.

" Това е откроена нечиста сделка и субективно изказване за което няма никакви доказателства, само че това не беше коментирано на днешната среща ", съобщи Боряна Маринкова, ръководител на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

От асоциацията на търговците на едро с медикаменти желаят контролът върху системата за следене на медикаменти да се завиши. Фармацевтите упорстват здравното министерството да доразвие опциите ѝ.

" Да има опция аптеките да виждат наличността. Не количества, не цени в даден склад, с цел да могат да създадат поръчка и в случай че им бъде отказано, да има аргументация за какво ", акцентира ръководителят на БФС Велина Григорова.

Производителите на медикаменти настояват, че 60% от медикаменти с рецепта, продадени в аптеките, не са отписани от системата за различаване на подправени лекарства.

" Има обстановки, в които се твърди, че опаковката е отпусната на пациент, а тя в действителност не е отпусната на пациента, а е изнесена ", твърди шефът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев.

" Тъй като огромна част от медикаментите, които ги няма на пазара не доближават до аптеките, те не могат да бъдат действително верифицирани ", сподели Григорова.

До идната седмица фармацевти, производители и търговци би трябвало да показват на здравното министерство оферти за решение на казуса с дефицита и неналичието на медикаменти у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР