Здравният министър Стойчо Кацаров пак разбуни духовете. На гребена на

...
Здравният министър Стойчо Кацаров пак разбуни духовете. На гребена на
Коментари Харесай

Ругайте Кацаров, но моделът катастрофира

Здравният министър Стойчо Кацаров отново разбуни духовете. На гребена на четвъртата COVID-вълна посъветва бъдещите депутати да оставят ковид настрани, тъй като с него и без него здравната ни система е в трагично положение.  

" Искам да обърна внимание на сътрудниците - претенденти за народни представители, които на следващия ден ще ръководят страната и опазването на здравето, да не се подвеждат по това, че Коронавирус ни е отговорен за всичко. Здравната ни система е в извънредно неприятно положение и нашите медико-статистически индикатори са най-лошите и преди да пристигна Коронавирус. Големите провокации за решение в здравния бранш са други, разнообразни от епидемията... Оставете Коронавирус настрани, концентрирайте се в решение на проблемите на здравната система, тъй като тя не е готова за работа така и така предизвикателство ", сподели Кацаров на конференцията под надпис " Заедно за повече здраве ".

" Какви ги приказва този? " - ще се възмутят някои - " Как да пренебрегнем болестта? "  Други ще питат: " Нали сте министър, за какво не оправихте нещата? Просто спрете кражбите и всичко ще се оправи ". И всички ще са прави. Но и Кацаров не заблуждава никого с думите, че " моделът на здравно обезпечаване е тотално злепоставен и опустошен ". Друг е въпросът за какво на идващия ден разгласи във връзка новите COVID - ограничения, че " здравната система е доста добре проведена ".

Крив ли е обаче служебният министър, че " 2 млн. души заплащат здравни вноски, а останалите не заплащат и в същото време на неосигурените непрекъснато се дават услуги, за които обезпечените си заплащат? " И че " в случай че не се върнем към основата на здравния модел да плащаш вноски и против тях да получаваш услуга, ще преминем тотално към бюджетно финансиране на здравната система? " Ами това, че " страната е предиздвикала НЗОК да заплаща дотации на лечебни заведения, да заплаща непосредствено заплати на лекари, сестри, което няма нищо общо със здравното обезпечаване "?

Ще възрази ли някой за " големия проблем с доплащането, който се нуждае от коренно решение - има хора, които доплащат по няколко хиляди лв., а други – нищо. Къде е солидарността? " - се пита министърът. Или за " големите дисбаланси в достъпа и качеството на здравната помощ, несъответствия сред лекарите и сестрите - някои взимат по 30-40-50 000 лева заплата, други - по 850 лв. "?

Здравният икономист Аркади Шарков представи разбор, съгласно който в идващите години здравната система ще бъде изправена пред растеж на болните и хоспитализациите като следствие от епидемията от COVID-19 в комплект с хроничните болести, преди всичко сърдечно-съдовите. " Здравеопазването ще става все по-скъпо и ще има потребност от повече вложения " разяснява Шарков, допълвайки, че те могат да се обезпечат посредством целево заделяне от акцизи, в допълнение здравно обезпечаване и кешови доплащания, само че " при по-прозрачни цени на услугите ". След което обаче подсети напълно на място, че " данни от социологически проучвания недвусмислено демонстрират, че хората не желаят нарастване на здравните им вноски ".

Е, занапред да е ясно на всички, в това число на бъдещите депутати, че по този начин няма да стане. Нито кражбите напълно ще спрат, нито парите с тези налози и здравни вноски в миналото ще стигнат.  И в тази връзка е безусловно наложително да се постави един път вечно завършек на сиромахомилските неистини, с които освен политици, само че и икономисти не престават да пързалят електората към дъното.  

Анализите на Евростат демонстрират изрично, че България е в " челото " на страните с най-ниска данъчно-осигурителна тежест. " Пред нас " са единствено Ирландия и Румъния, а " на дъното " са се закотвили в противоположен ред Франция, Дания, Белгия, Италия, Германия. Избирайте!
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР