Здравният министър Костадин Ангелов изрази в сряда недоволство от темпа

...
Здравният министър Костадин Ангелов изрази в сряда недоволство от темпа
Коментари Харесай

Ангелов недоволен от темпа на ваксинация, “отпушват“ и фаза IV

Здравният министър Костадин Ангелов изрази в сряда неодобрение от темпа на имунизация и призна за проблеми, с които имунизационният развой се сблъсква. Сред тях са съмнение измежду хората, подхранвано в това число от персонални лекари, които поучават пациентите си да не бързат. А също и отводи в последния миг на хора, които към този момент са дали поръчка, че ще се имунизират. Той дефинира като “неприятен “ обстоятелството, че при основана организация за имунизация на избрана група от хора, идват единствено 70% и незабавно би трябвало да се търсят запаси, с цел да се употребява имунизацията.

“Виждате, че огромна част от другите страни напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е доста огромно и се дължи на разнообразни фактори като съмнение в институциите. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим. Понякога битката за живота на хората се води с всеки обособен човек, даже с него самия, тъй като хората имат вяра на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема обстоятелството, че има специалисти, които не престават да приказват неща, които ще се харесат на хората, а не неща, които са потвърдени от науката “, сподели Ангелов.

Той заяви, че има импортирано предложение от имунизационния щаб да се даде опция при липса на искащи за имунизация от актуалните втора и трета фаза, да се викат хора и от идната четвърта фаза: възрастните хора и хората с хронични болести . “Обмисляме опцията да отпушим имунизирането в четвърта фаза, тъй като не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да пристигна да се имунизира, а той да не идва “, разяснява Ангелов. Той даде образец, че такава обстановка с отказващи се в последния миг от имунизация се е получила събота и неделя, когато са ваксинирани по под 100 души в цялата страна.

Относно избора на ваксина, който също е предопределящ фактор за желанието на хората, Ангелов разяснява, че за момента избор няма. “ Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки един ледник на РЗИ от трите, четирите, петте типа ваксини, които са регистрирани , и тогава ще можем да избираме ваксини. Да, това ще се случи, само че няма да е в този момент, тъй като сега идват избрани количества дози, за които ние имаме контракти. Дори от време на време и не идват навреме'', сподели Ангелов.

Той заяви, че до края на този или началото на идващия месец ще проработи електронният указател за искащите да се имунизират , който ще съставлява електронна регистратура, в която хората ще могат да си резервират час за имунизация в някой от основаните 318 имунизационни пункта в цялата страна. Ангелов удостовери, че всеки човек ще може да избира дали да си резервира час при персоналния доктор или в някой от имунизационните пунктове , както Mediapool писа преди ден. Списък с пунктовете можете да видите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР