Здравият брак се крепи на доверие, в което партньорите споделят

...
Здравият брак се крепи на доверие, в което партньорите споделят
Коментари Харесай

Потискането на гнева в брака може да ви убие преждевременно

Здравият брак се крепи на доверие, в което сътрудниците споделят усеща и прекарвания, без да се упрекват взаимно, че не дават отговор на упованията, споделя съветският фамилен психолог Наталия Наумова. Пред уеб страницата “Лента.ру” тя разкрива тайната на мощната фамилна връзка.

Преди да пристъпят към взаимен живот, добре е двойките авансово да обсъдят на какви взаимни отстъпки са подготвени в името на връзката и на какви – не. Важно е да изразите възприятията си на половинката си незабавно, в случай че чувствате дискомфорт, неспокойствие или нещо не ви доближава.

“Задължително разговаряйте, не мълчете. При пораждане на проблем някои считат, че другият ще се досети за него. Но не. Хората не се досещат. Жената се затваря и мълчи, решавайки, че мъжът ѝ схваща за какво, а той счита мълчанието за знак, че тя към този момент не го харесва. И по този начин от спора се пораждат неправилни усещания, които в допълнение унищожават контакта”, изяснява доктор Наумова.

Много е значимо още първоначално да поговорите за разпределението на бюджета в фамилията и кой ще носи отговорност за него. Дори може да запишете черно на бяло какъв % от приходите за какви цели ще се изразходва, поучава тя.

В едни фамилии всеки от съпрузите харчи своите приходи поотделно. В други мъжът дава всичките си пари на дамата, а в трети той се разпорежда с финансите. Всеки обособен случай е друг, по тази причина е потребно да се схванат по какъв начин тъкмо ще се взема решение в бъдеще този фамилен проблем, изяснява психологът.

Същото се отнася и за възпитанието на децата. Тъй като сътрудниците са израснали в разнообразни фамилии, сред тях по този въпрос може да зародят различия. Затова всеки би трябвало да показа какви са неговите упования и правила.

“Когато се появят деца, доста е значимо вярно да се разпределят отговорностите - споделя Наталия Наумова. – Често, когато дамата престане да работи и се заеме с бебето, мъжът счита, че е задоволително да печели парите. Оттам пораждат неодобрение, разногласия и кавги, които стават причина даже за разводи.”

В такива случаи на всеки му се коства, че прави оптималното, а другият се скатава и има единствено условия. Така че е добре да поговорите по въпроса още преди да са се появили дребните. Ако позициите ви са полярни, не се колебайте да прибегнете до фамилна терапия.

Въпроси като този какъв брой дълго брачната половинка ще си стои вкъщи, ще върви ли детето на ясли, или не, ще му се вземе ли гледачка, би трябвало да се зададат в точния момент.

Често в фамилията водачът е един, той взема решенията какво да се прави, къде да се отиде на отмора и така нататък Това не е вярно, би трябвало да се зачита мнението и на другия, двамата да разискват всичко дружно. Ако единствено единият работи върху взаимоотношенията, лодката ще потъне. Но в случай че двамата “гребат” дружно, салдото ще се резервира, поучава специалистката.

Двойките не трябва да не помнят да се възхищават един на различен. Момичетата нормално чакат единствено мъжете да им вършат похвали, само че ухажването би трябвало да е реципрочно, отбелязва Наумова. Тя предлага сътрудниците да загърбват егоизма, само че и да не не помнят за себе си, отмерено да разпределят вниманието сред тях самите и другите.

“Трябва намерено да приказваме за възприятията си, да не се упрекваме взаимно, да демонстрираме доверие и почитание, да се стремим да изглаждаме несъгласията, да си оказваме помощ в сложни житейски обстановки – взаимната поддръжка оказва помощ на фамилията да съжителства дълго и хармонично”, обобщава Наталия Наумова.

Американски специалисти излязоха неотдавна с една много по-различна теза – фамилните разногласия и кавги са потребни за подсилване на връзката, в случай че се съблюдават избрани правила, оповестява CNN.

“Една от най-важните констатации в нашето проучване, е, че хората имат огромна изгода от това да са директни, даже и да покачат тон”, сподели Джим Макнълти, професор по логика на психиката в Университета на Флорида, който учи смяната в брачните взаимоотношения с времето. “Да приказваш със заобикалки, да намекваш, да си подигравателен, не е добра тактичност и от нея изгода няма - споделя той. - Когато хората имат разнообразни гледни точки - а всички ние имаме, - значимо е да ги изразим по явен и допустимо най-конструктивен метод. Чрез разногласията научаваме повече един за различен и за възприятията и желанията ни.”

Изследване в Съединени американски щати на 200 двойки в продължение на 17 години сподели, че тези, които потискат гнева си, умират по-рано.

“Когато сътрудниците заобикалят разприте, те заобикалят и разговора. Ако нещо ви тревожи или нервира, по-добре другият да го знае, с цел да може да направи нещо по въпроса”, споделя Кетлин Кантър, фамилен терапевт от Филаделфия.

За да е здравословна връзката обаче, битката би трябвало да се води по верния метод. Партньорът ви би трябвало да усети, че държите на него, въпреки и сега да ви е пристигнало допълнително и да сте избухнали. Злобният звук, нападателният език на тялото повече вредят, в сравнение с оказват помощ. В никакъв случай не използвайте обиди и неприятни думи, не въртете саркастично очи, не махайте надменно с ръка, по този начин създавате усещането, че смятате другия за идиот”, предизвестява Джим Макнълти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР