Збинек Станюра – заместник-председател на Гражданската демократическа партия на Чехия,

...
Збинек Станюра – заместник-председател на Гражданската демократическа партия на Чехия,
Коментари Харесай

Искат уволнение на чешки министър заради изказване за взривовете във Върбетице

Збинек Станюра – заместник-председател на Гражданската демократическа партия на Чехия, прикани министър председателят да уволни министъра на правораздаването Мария Бенешова поради изявлението ѝ за гърмежа във Върбетице. Това оповестява БГНЕС, като напомня, че в изявление за електронното издание novinky.cz на 29 април правосъдният министър на Чехия съобщи, че съществуват и други версии по отношение на аргументите за случая в складовете за муниции във Върбетице през 2014 година

Бенишова описа, че е участвала на съвещание на държавното управление, когато е обсъждан случаят:

„ Мнението ми е доста сходно с това на – бел. ред.), откакто ни предоставиха доклада на Службата за информация и сигурност (BIS) ”, сподели министърът, съгласно която има и други вероятни версии за случая във военните хранилища, за който Чехия упреква съветски служби и предприе дейности по дипломатически път, като изгони 18 чиновници на съветското посолство. Земан преди този момент сподели, че има две вероятни аргументи за взривовете  - немарливост на чиновниците или дейности на непознати спецслужби.

Според Станюра изявлението на Бенешова демонстрира, че в държавното управление има ерес и не всички членове на кабинета имат доверие на министър-председателя.

Това слага под подозрение решенията по основни въпроси на външната политика, които се отнасят до сигурността на чешките жители, по тази причина министърът „ несъмнено би трябвало да бъде уволнена “, цитира думите му „ České noviny “.

По-рано стана известно, че министър председателят Андрей Бабиш е извикал Бенешова на диалог, с цел да обсъдят нейното изявление.

Първият вицепремиер Ян Хамачек акцентира, че не би трябвало да се бърза с държавните промени в навечерието на изборите, които ще се проведат след пет месеца.

По-рано беше обявено, че и действията ѝ по проблема за допустима съветска връзка с гърмежите във военните хранилища във Върбетице, довели до дипломатическа рецесия сред Прага и Москва.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР