Завръщането на Васил Божков създава сериозна дилема пред прокуратурата и

...
Завръщането на Васил Божков създава сериозна дилема пред прокуратурата и
Коментари Харесай

Сарафов вече не пере най-добре

Завръщането на Васил Божков основава сериозна алтернатива пред прокуратурата и съдружната сглобка Многобройните инспекции и оферти за санкции в прокуратурата към този момент нямат забележим резултат върху знаковите каузи Ако и показанията на Божков за корупция бъдат заметени, това ще е окончателният щрих
Когато преди три месеца, на 16 юни, Борислав Сарафов беше определен за изпълняващ функционалностите основен прокурор - на форсирано съвещание на прокурорската гилдия и на практика без спор - мненията бяха, че главната му задача ще е да разпъне чадър над Бойко Борисов. Когато по същото време се монтираше актуалната управническа сглобка, беше ясно, че част от залога за нейната непоклатимост ще е изпиране на обществения имидж на Борисов, включително и наказателно-правния му статус. Защото сглобката е невъзможна без ГЕРБ и водача му, който на инат на всичко продължава да печели избори. С тази цел парламентарното болшинство - къде демонстративно, къде по-срамежливо, направи всичко належащо да опази самия Сарафов, като на практика блокира механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му с неуместни ремонти.

Равновесието в тази структура обаче е мъчно, тъй като съществена роля в нея има и Пеевски, който няма интерес от цялостното изпиране на Борисов. За него е по-изгодно да държи Борисов през управлението на прокуратурата за нерешените му каузи и да употребява това като лост, с цел да почисти своя обществен имидж посредством присъединяване в ръководството.

Противоречивите ползи се виждат и през разнопосочните дейности на Сарафов през последните три месеца. Той първи показва небивало старание да съживи най-важните каузи за властова корупция, сложени " на трупчета ", назначи инспекции, предложи прокурори за наказване. Изглеждаше, че той се пробва да ги завърши бързо, само че действителният резултат е, че значимите каузи се замотаха още повече.
Реклама
Прокуратурата напълно приключи следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов, само че следствието " Барселонагейт " беше забавено с процедурни разигравания към инспекцията му, а наблюдаващият прокурор беше отхвърлен и препоръчан за наказване. Междувременно обаче въпросът " Осемте джуджета " - другият значим скандал, който може да скапе сглобката, тъй като визира самия Сарафов, беше редуциран до обособени служебни нарушавания на обособени прокурори, вместо да се проверява една голяма незаконна скица за рекет и рейдърство с присъединяване на прокуратурата.

И в този миг се появи Васил Божков и стартира с летящ старт да дава свидетелски показания, че е плащал " такса успокоение " на някогашния министър председател Бойко Борисов и на някогашния финансов министър Владислав Горанов, с цел да върви хазартният му бизнес.

Важният въпрос в тази история е за какво в действителност се върна Божков и най-много - дали той в действителност може да се трансформира в нов фактор, който да разбие грижливо градената наказателна цялост на Борисов (а оттова и да разклати управническата сглобка) или пък появяването му ще докара до по-бързо оневиняване на водача на ГЕРБ - заради липса на доказателства за получени подкупи.

Първоначално множеството догатки бяха, че той е сключил договорка с Борисов и Сарафов за взаимно събаряне на обвиняванията. Чуха се реплики за " уречен мач ", а анализаторът Тихомир Безлов загатна, че " единият вид е да има някаква сделка ". После се нароиха и други хипотези: че Божков е останал без пари в Дубай, тъй като и глобата " Магнитски " блокира активите му; че се е убедил, че в Дубай е по-уязвим против атентати и посегателства; че е стимулиран от американците, пред които свидетелствал за корупцията на високо равнище у нас; че са намесени " съветските " му връзки (по теорията на прокурора Ангел Кънев). Всички тези теории към този момент се разрушават в твърдото му заявление - пред управляващите и обществеността, че е дал 67 млн. лв. рушвет на ГЕРБ, че е бил заставен от Борисов да купи " Левски " с 30 млн. отговорности, да подпише прословутата паметна бележка, с която се задължава пред Кирил Домусчиев за рекламен контракт от 20 000 000 лева годишно, а в случай че Нова ТВ загуби рекламодатели в хазарта, да ги компенсира с други сходни в " Нова " или в " Лудогорец " и така нататък Серия дейности, в които няма бизнес логичност, само че имат едно ясно пояснение - композиция от корупция и изнудване посредством потребление на властовия запас на страната. По един неповторим метод Божков самичък се уличи в закононарушение, с обяснението, че го прави, с цел да изобличи ръководството на ГЕРБ.
Реклама
Като се проследят всички дейности на ръководената от Сарафов прокуратура досега обаче единствената конспирация в този сюжет остава по какъв начин тъкмо показанията на Божков ще бъдат отстранени.
Сарафов се промотира
Точно три месеца след избора на Борислав Сарафов за поста отпред на прокуратурата могат да се изведат две трендове:
Първата е , че от времето на Филчев не е имало толкоз доста отстранени прокурори и препоръчани за наказване за подобен къс период.
Втората е, че, макар многочислените инспекции, които той назначи за нарушавания по знакови каузи, от ден на ден следствия, свързани с властова корупция или злоупотреби, наподобяват обречени като част от скица за изпиране на една клика от хора във властта. А най-неприятното е, че над всичко тегне някаква омерта. Политическата класа - ръководещи и съпротива, деликатно заобикалят тематиката за Сарафов и неговата роля в прането на некоалиционните сътрудници.
Първото дело по новия механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му трябваше да бъде по сигнал за имотното положение на Борислав Сарафов и фамилията му. Това следствие обаче не може да започва, тъй като с общи старания Висшият правосъден съвет и парламентарното болшинство съумяха да блокират назначението на определената по първичната процедура арбитър Даниела Талева за прокурор пъкъл хок по следствието. Фотограф: Юлия Лазарова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР