Завръщаме се в света на Пърси Джаксън с романа Слънцето

...
Завръщаме се в света на Пърси Джаксън с романа Слънцето
Коментари Харесай

Срещаме се със сина на Хадес в нова книга на Рик Риърдън

Завръщаме се в света на Пърси Джаксън с романа „ Слънцето и звездата “ . Той се появява на български език дни след международната си премиера с логото на издателство „ Егмонт “, в превод на Цветелина Тенекеджиева. С неподражаемите си възприятие за комизъм и занимателен гений на повествовател, " чичо Рик " , както го назовават по света, и обещаващият нов създател Марк Оширо ни изпращат на още едно премеждие във вселената на гръцките богове, този път с нови основни герои.

„ Слънцето и звездата “ е независим разказ, който споделя историята на Нико ди Анджело, който читателите познават като вторичен герои от поредицата „ Пърси Джаксън и боговете на Олимп “. Романът се радва на извънредно ласкави мнения от страна на рецензията. Рublishers Weekly го дефинира като композиция от „ особен комизъм, екшън с високи залози и вълнуващо построен свят, съчетани със комплицирани прочувствени размисли върху тематики като смяна, самоидентичност и психологично здраве “.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Brookline Booksmith (@brooklinebooksmith)

Историята:

Нико ди Анджело е наследник на Хадес, който - въпреки и младеж - се сблъсква с доста компликации: преждевременната гибел на майка си и сестра си, разкриването му срещу волята му, загубата на приятеля му Джейсън по време на тестванията на Аполон. Но в живота му има един безоблачен лъч – безусловно. Уил Солас, наследник на Аполон. Заедно двамата полубогове могат да преодолеят всяко затруднение и зложелател.

Един глас, който идва от Тартара, изтезава и преследва Нико. Той счита, че знае кой стои зад това – исполин на име Боб, който Пърси и Анабет е трябвало да оставят зад себе си при бягството си от царството на Хадес. Сънищата, които Нико сънува, и последното знамение на Рейчъл Деър потвърждават, че Боб е в огромна неволя. Нико е решен да тръгне да го търси и Уил упорства да пристигна с него. Но допустимо ли е създание основано от светлина да оцелее в най-тъмната част на света?

Колаборацията на Риърдън и Оширо

Колаборацията сред Рик Риърдън и Марк Оширо оказва помощ облиците на Уил и Нико да звучат още по-автентично. Двамата са показани като диаметрално противоположни характери, само че точно това и общата им обвързаност ги прави превъзходен екип, кадърен да преодолее всяко затруднение.

Сюжетът е изпълнен с завършения и рискове, само че създателите съумяват да застъпят и развият някои значими, общовалидни тематики като превъзмогване на контузиите от предишното, паника за бъдещето, загуба на религия в личните сили. А саркастичните намеци и остроумните разговори постоянно са изречени в точния миг, с цел да разсеят надвисналите облаци.  

Рик Риърдън е създател на пет от най-продаваните поредици на The New York Times. Той е най-добре прочут с книгите си за „ Пърси Джаксън и боговете на Олимп “, в които героите от древногръцката митология оживяват за своите модерни фенове. През 2021 година списание Time включва „ Пърси Джаксън и боговете на Олимп “ в ранглиста Топ 100 за най-хубавите книги за младежи (young adults), обхващаща най-завладяващите, просветляващи и авторитетни книги от 1800-а година насам.  Марк Оширо е създател на книги за юноши, измежду които “Anger Is a Gift ”, притежател на премията Schneider Family Book за 2019 година, и “Each of Us A Desert ”, която му печели премията NPR Best Book за 2020 г.  Марк се включва със своя история в “Star Wars anthology Empire Strikes Back: From a Certain Point of View ”

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР