Завоят на Марк Зукърбърг към метавселената му струва скъпо в

...
Завоят на Марк Зукърбърг към метавселената му струва скъпо в
Коментари Харесай

Един от най-богатите хора инвестира 71 млрд. USD, за да превърне реалността във виртуалност

Завоят на Марк Зукърбърг към метавселената му коства скъпо в действителния свят. Въпреки че съвсем всички огромни играчи в софтуерния бранш в Съединени американски щати бележат спад, положението, което е изгубил основният изпълнителен шеф на Meta Platforms, се набива на очи. Нещо повече, това подсказва за проблемите с развиването на компанията.

Богатството на Зукърбърг се е свило фрапантно и през годината до момента от него са се изпарили 71 милиарда $, напомня economic.bg. Така към днешна дата, със положение от 55.9 милиарда $, той се подрежда на 20-о място в показателя Bloomberg Billionaires, което е най-ниската му позиция от 2014 година насам.

Преди по-малко от две години Зукърбърг притежаваше положение от 106 милиарда $ и бе измежду елитна група световни милиардери, малко на брой от които бяха по-състоятелни. Богатството му набъбна до пик от 142 милиарда $ през септември 2021 година, когато акциите на компанията доближиха 382 $.

Месец по-късно Зукърбърг показа концепцията си за метавселаната и промени името на компанията от Фейсбук на Meta. Оттогава нещата вървят надолу.

Последните данни за облагите на компанията са мрачни. Когато през февруари не бе регистриран растеж на месечните консуматори на Фейсбук, последва исторически срив в цената на акциите на компанията. Това пък докара до срив в положението на Зукърбърг с 31 милиарда $, един от най-големите еднодневни спадове на благосъстоянието в миналото.

Обяснението е просто – съвсем цялото благосъстояние на Зукърбърг е обвързано с акции на Meta. Той има повече от 350 милиона акции, съгласно последното пълномощие изказване на компанията.

Анализаторите акцентират като неточност в мениджмънта и фокусирането на Instagram върху Reels. Функцията за къси видеа бе въведена в отговор на конкуренцията на TikTok. Проблемите с приходите от реклама обаче са налице, като те идват и на фона на свиващите се разноски за маркетинг, движени надолу заради опасенията за стопанската система.

Акциите на Meta следват отрицателен тренд и вследствие на вложенията на компанията в метавселената, показва Лора Мартин, старши интернет анализатор в Needham & Co. Самият Зукърбърг сподели, че чака планът да загуби „ обилни “ суми пари през идващите три до пет години.

Междувременно Meta има задача да си върне потребителите, които избраха TikTok, което пък е възпрепятствано от „ несъразмерен регулаторен надзор и интервенция “, сподели още тя.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания се оправя по-зле през тази година от останалите софтуерни колоси. Акциите ѝ са с към 57% надолу през 2022 година, доста повече от тези при Apple Inc. (14%), Amazon.com Inc. (26%) и Alphabet Inc. (29%).

Мандип Сингх, софтуерен анализатор в Bloomberg Intelligence, показва стремежът на компанията към виртуална действителност като главен „ провинен “ за настоящето ѝ състояние. В противоположен случай съгласно него тя е щяла да се движи към равнищата на компанията майка на Гугъл.

Meta може да заобиколи този проблем, като отдели някои от другите си бизнеси, като WhatsApp или Instagram “, сподели той.

Към момента цената на акция на Meta е към 148 $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР