- Заводите на русенската компания ще бъдат затворени до месец

...
- Заводите на русенската компания ще бъдат затворени до месец
Коментари Харесай

Астра Биоплант: голямата жертва на войната за слънчогледа

- Заводите на русенската компания ще бъдат затворени до месец поради неналичието на суровина. - Местната е скъпа, а украинската - неразрешена. - За компанията е по-изгодно да внася подготвен артикул от Украйна и от производител да работи единствено като търговец.
Бунтът на земеделците поради желанието им за надпазарна цена и блокираният импорт на слънчоглед от Украйна скоро ще дадат втора едра жертва - производството на биодизел и масла в Русе на " Астра Биоплант " върви към прекъсване. Първата беше прекъсването на един от заводите на, а повода - неналичието на суровина за преправка.

" След три-четири седмици ще бъдем принудени да затворим заводите един по един ", споделя Деян Станков от мениджмънта на " Астра Биоплант " и един от синовете на основателя на групата Станко Станков пред " Капитал ". Производствените им линии в страната са общо седем и предходната година са с галактическия оборот над 7 милиарда лева В групата на " Астра Биоплант " работят 668 души, а направените вложения досега са 260 млн. лева

" По-евтино е да си купим готово олио от Украйна с включени транспортни разноски, в сравнение с да произвеждаме ", добавя той. Или компанията ще работи единствено като търговец, само че не и като производител заради липса на суровина.
Реклама
Икономическата загуба от това е ясна - активи за милиони в застой, служащи без задача и по-ниски маржове, добавена стойност и налози. Или както заключи различен представител на слънчогледовите маслобойни: " В България се разви огромно произвеждане на олио и в този момент производителите сме изнудвани от земеделците за цена на суровината. При пшеницата и царевицата няма мощна преработвателна промишленост, т.е. кой да се притиска, и по тази причина там интернационалните цени бяха преглътнати. " Непазарни сделки, като натрупаха и ресурси остаряла продукция по складовете си с вярата цените да порастват. От това пострадаха производителите на олио, които са идващите по веригата, които трябваше да купуват скъпа суровина и да са в неконкурентна позиция по отношение на преработвателите в чужбина, купуващи по-изгодно на интернационалните пазари.

Официално вносът от Украйна на зърно чисто митнически не е спрян, а има единствено меморандум сред държавното управление ни и протестиращите земеделци за моментно прекъсване до изчистване на детайлите. Реално, в случай че тръгнат камиони насам, локалните контролни управляващи (основно БАБХ) са дали сигнали, че ще има протяжни инспекции. А от сектора разясняват, че очевидно има сделка сред двете държавни управления Украйна да не изнася за България. Информацията идва от украинската страна, като търговците там отхвърлят да изнасят за България " до изясняване на обстановката " и " до момента в който не се схванат двете страни на високо равнище ". Една от вариантите е да се върви към квоти, само че към момента няма нищо написано черно на бяло публично.

Междувременно Румъния е договорила с Украйна механизъм, въз основата на който да се позволи вносът на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и соя за румънските фермери и преработватели, които документират, че е належащо да си попълнят запасите. Седемте завода Създадената през 2005 година русенска компания има доходи за предходната година над 7 милиарда лева - това я прави второто най-голямо сдружение в страната след " Аурубис България " и водач в бранш " Горива ".

Гигантският скок на приходите през предходната година при " Астра Биоплант " идва по всички посоки на микса, като мощностите са били натоварени 85%. Продажбите на биодизел са се нараснали от 1 млн. тона през 2021 година на близо 1.8 млн. тона през 2022 година Изчисленията на Станков за тази година обаче демонстрират, че бизнесът 2023 година върви с 20-30% надолу като оборот. От " Олива " пък предвидиха, че тази година приходите им ще спаднат на половина (при 2.6 милиарда лева за 2022 г.), като дребен резултат имат и спадналите цени, само че главната причина е в фрапантно понижените количества поради дефицит на суровина.
Реклама
Групата от Русе има общо 7 завода - три маслобойни и четири производства за биодизел. Маслобойните създават на ден по 1700 тона. Две от тях работят с рапица и една със слънчоглед.

Капацитетът на произвеждане на биодизел е 400 хиляди тона годишно, като сега натовареността им е 92%. В момента мощностите работят с рапично масло. Технологично може и със слънчогледово, както и с пържени масла от Китай (т.е. за производството на биогориво второ потомство от остатъчни артикули, което не се конкурира с храните), само че поради настъпването на зимния сезон сега би трябвало да работи на рапично олио.
Деян Станков от мениджмънта на " Астра Биоплант ": " По-евтино е да си купим готово олио от Украйна с включени транспортни разноски, в сравнение с да произвеждаме. " Фотограф: Надежда Чипева
За 3-4 седмици и след това За да задоволява потребностите на производството си, на групата са й нужни 700 тона слънчоглед и 1000 тона рапица на ден.

Групата е най-големият покупател на рапица, като използва към 50% от локалната продукцията, а останалата нормално е за експорт. Към момента групата има ресурси от рапица единствено за 3-4 седмици напред, като смятат, че в България, няма останали основни размери рапица. По отношение на слънчогледа групата е съумяла да закупи едвам 150 - 200 тона слънчоглед в границите на няколко дни, и то през 6-7 покупко-продажби от обособени локални търговци, като нужните количества дневно са 7-8 пъти повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР