Заводът за отпадъци на София очаквано стана един от първите

...
Заводът за отпадъци на София очаквано стана един от първите
Коментари Харесай

Бутафорният завод за отпадъци

Заводът за боклуци на София предстоящо стана един от първите огромни проблеми на новия кмет Одитът сподели две трети неработещи уреди, неизгодни контракти с снабдители и бързо запълващо се хранилище Новото управление сигнализира, че боклуци са отивали непосредствено на депото, без даже да минат през завода
" Един час работи, два часа стои. После два работи - един час стои. Ленти се късат, изключват предпазители, не сработват отбрани. Лагери и валове се чупят. Като автомобил за главен ремонт, който се движи с помощта на ежедневните молебствия ", споделя Николай Савов, неотдавна още веднъж на позицията шеф на завода за боклуци на столицата.

Тъжната картина продължава по този начин: Две трети неработещи уреди и за главен ремонт. Договори с подизпълнители, подписвани за каквото се сетите, на галактически цени. Отпадъци, които отиват непосредствено на " модерното " хранилище на града " Садината ", без даже да минават авансово отнасяне през завода.
Реклама
Това заварва новият кмет на столицата Васил Терзиев като система за справяне с отпадъците на града, завещана от ГЕРБ и струваща изначално над 300 млн. лева и по още към 40 млн. лева годишно оперативни разноски.

В първите дни на 2024 година новото управление на завода (Савов е шеф на предприятието от неговото основаване през 2013 до 2016 година, а заводът заработва от септември 2015 г.) осведоми, че има капацитет за рецесия с отпадъците в околните 3-4 години. Последва одитен отчет, оповестен на уеб страницата на Столична община, който беше изпратен към прокуратурата.

По тематиката от ГЕРБ дадоха отговор, че предвещаваната рецесия няма да се случи. А депото ще живее още 8, а не 4 години. Дори и сметките на ГЕРБ да са правилни, те още веднъж демонстрират нелицеприятни неща. Депото на града трябваше да живее 21 години, а не 16. Нещо повече - рецесията с боклука се отсрочи във времето не тъй като заводът е доста сполучлив план, а тъй като главната част от боклука се заравяше до 2022 година на остарялото бунище " Долни Богров ".
Планините на неуспеха
Той обаче по необясними аргументи беше замитан и неглижиран от всички институции по веригата - дружество, община, структури на екоминистерството.
Реклама
Преди 18 години Бойко Борисов стана кмет на София с обещанието да се оправи с боклуците, които тогава преливаха от контейнерите, заливаха града и се трупаха в бали. Проблемът трябваше да бъде решен с построяването на цех за над 300 млн. лева плюс с още толкоз за инсинератор, който да гори творби RDF. Т. нар. Интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община - площадка " Садината " беше поверена на общинско дружество " Столично дружество за отнасяне на боклуци ".

От години големият цех обаче не работи както би трябвало. Той не създава заложеното количество RDF. Вместо това създава главно боклуци. От заложените 178 хиляди тона RDF производството не надвишава 80 хиляди тона годишно, което е 100 хиляди тона под задачата. Това обърква всички съставни елементи по веригата и количествата на смесите, които не стават за нищо, с изключение на за депониране. Вместо по 75.6 хиляди тона са по над 140 хиляди тона, т.е. двойно над допустимото. Или заводът създава по-скоро боклуци в нарушаване на комплексното си позволение.

Така сметището в " Долни Богров ", вместо да бъде затворено, " решаваше " проблемите на неефективния цех, като там отиваха по над 100 хиляди тона боклуци. По тази линия там до момента са постъпили 675 хиляди тона, като пикът е през 2021 година

През 2022 година постъпването на отпадъците на " Долни Богров " стопира, а големите количества отпадък се насочват в цялостния си мащаб към новото хранилище на града, " Садината ", което е част от системата от скачени съдове на завода.
юЗаводът от години създава по-скоро отпадък, в сравнение с RDF Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР