Заведения, школи, други обекти и фирми, чиято дейност е временно

...
Заведения, школи, други обекти и фирми, чиято дейност е временно
Коментари Харесай

Помощ от 24 лв. на ден за работник, но само за фирми със спряна със заповед дейност |

Заведения, школи, други обекти и компании, чиято активност е краткотрайно лимитирана със заповед на държавен орган поради пандемията, ще се възползват от помощ за служащите си, които са в неплатен отпуск. Тя е в размер на дневно и ще се заплаща за не повече от 60 дни.

Това планува план на държавно разпореждане, който беше разискван с бизнеса и синдикатите на съвещание на Националния съвет за поощряване на заетостта, съобщи БНР.

Помощта ще обхване до 32 500 души. За задачата се заделят 50 млн. лв. от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева съобщи, че поддържа мярката, само че желае срокът на действието ѝ да бъде продължен. " Единствената ни рекомендация е може би тя да не работи до края на годината, а да бъде премислено да бъде в действие до края на март или до края на юни идната година ", сподели Минчева.

Икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова съобщи, че " доста други организации, които не са затворени с акт на държавен орган, имат потребност от същото, защото те също са притиснати да взимат неплатен отпуск, имам поради техните служащи и чиновници, само че те няма да бъдат обект на това разпореждане, за жалост. Другото е, че то ще бъде единствено до края на годината ".

Кои са икономическите действия, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се дефинира със специфична заповед на министъра на труда и обществената политика. 

В случаите на ненапълно работно време размерът на помощта ще се дефинира съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт. Сумите за обезщетения са възможни от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, само че не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР