Завърши успешно първият електронен търг - този за онкологични и

...
Завърши успешно първият електронен търг - този за онкологични и
Коментари Харесай

Първият електронен търг за закупуване на лекарства завърши успешно

Завърши сполучливо първият електронен търг - този за онкологични и онкохематологични медикаменти, извършен посредством Електронната система за закупуване на лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения в България. Интересът е бил извънредно огромен. Участниците в процедурата - търговците на едро с лекарствени артикули, бяха 16, а поръчки са направени от 203 лечебни заведения. Това разяснява министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в Народното събрание.

По първична спецификация, прогнозната стойност на онкологичните и онкохематологични медикаменти за потребностите на лечебните заведения за две години, е била към 1.28 милиарда лв.. След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лева по-ниска стойност, т.е. най-малко толкоз ще бъде икономията за бюджета на НЗОК. След това на равнище лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база извършени публични поръчки.

Така държавното управление за първи път сътвори и действително организира електронен търг, прецизират от пресцентъра на здравното министерство. В този търг подадоха поръчки държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено присъединяване. Здравният министър означи, че се работи по текст в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, посредством който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, реализирани посредством рамковите съглашения и електронната борса за медикаменти.

През февруари ще бъдат оповестени още пет електронни публични поръчки за закупуване на лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР