Затова активираха анти-ДПС реториката, казва зам.-председателят на ПГ на ДПСНа

...
Затова активираха анти-ДПС реториката, казва зам.-председателят на ПГ на ДПСНа
Коментари Харесай

Летифов:На партийки извън НС им замириса на избори

Затова задействаха анти-ДПС реториката, споделя зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи
На партийки отвън Народното събрание им замириса на избори и задействаха анти-ДПС реториката. Това декларира в изявление за „ Монитор ” зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Халил Летифов. „ Ходенето на плаж на Росенец беше в действителност част от тази тактика за възбуждането и сатанизирането още веднъж на Движение за права и свободи, на господин Доган, на господин Пеевски, с цел да поосвежат своя поувехнал политически рейтинг и още веднъж да седнат на масата на властта. Това беше една провокация за опълчване и политически пиар ”, безапелационен е Летифов. По отношение на възможни предварителни избори той разяснява, че Движение за права и свободи няма да взе участие в упражнението „ стани да седна “. Многократно настояваме за обща стратегия за догонващо икономическо развиване на страната. Тя е извънредно нужна. Този разговор би трябвало да съществува и сред институциите, и сред обособените политически субекти, с цел да се изградят ясни цели за страната. Трябва да се ръководи с визия, със следването на стратегии, декларира още Летифов. И напомня: „ Предупреждавахме не един и два пъти, че войната сред институциите няма да докара до нищо положително.

Ето цялостния текст на изявлението:

ЯНА ЙОРДАНОВА, " МОНИТОР "

- Г-н Летифов, изправени сме пред горещо политическо лято. Днес пък (бел. ред. - понеделник) вътре в Народното събрание имаше диспути по следващия избор на съмнение към кабинета, а извън наблюдавахме митинги. Какъв е вашият прочит на политическата конюнктура?

- Вотът на съмнение е пети следващ за кабинета „ Борисов 3 “. Вносителите и болшинството показаха своите причини и мнения. Но би трябвало да изтъкнем и че вотът на тематика „ Корупция “ е втори за това държавно управление. От Движението за права и свободи участвахме в предходния във връзка с корупцията, тогава със лични претекстове. Досега сме подкрепяли всеки избор на съмнение против държавното управление. Това ще създадем и в този момент на гласуването.

- Някои дефинираха дебатите по този избор като рекордно къси. Има ли такова нещо?
- Не бих споделил, повода е в ограничаването на времето за изявления на парламентарните групи. Така че има правилник, който дефинира времето за изявления. Вносителите и болшинството изчерпаха доводите си, тъй че изявленията не може да бъдат безкрайни.

- Олекнаха ли обаче тези претекстове, съгласно ръководещите няма нищо ново в тях? Дори им замириса на „ тежък дубайски парфюм “.
- Наистина претекстовете на вносителите не се разграничават доста от предходните, само че в парламентарната народна власт това е един от инструментите и на опозицията, и на ръководещите да изложат своите претекстове. Не виждам някаква драма. Опитът да бъдат политизирани митингите към този момент съгласно мен е реалност. От тук насетне ще следим процеса кой ще се опита да насочи силата от тях и в каква посока.
- Как си обяснявате експлоадирането на митингите тъкмо в този момент и бяха ли предизвикани и от речта на президента?
- През последните три години и половина ние сигнализираме за това, че сред институциите би трябвало да има разговор, който да е в интерес на обществото. Предупреждавахме не един и два пъти, че войната сред институциите няма да докара до нищо положително. Предупредихме и че аритметичните болшинства без ясна стратегия ще генерират повече напрежение, в сравнение с да подсигуряват постоянен мандат в интерес на хората. Всъщност всичко, за което предупреждавахме през тези години, към този момент е реалност. Няма особена изненада. Затова постоянно сме призовавали за разговор сред институциите в полза на общото, на доверието на жителите.

- Вярно е, че в митингите се включиха доста младежи със своите претенции, само че откривате ли и външна интервенция? И в случай че да, до къде може да стигне всичко това?

- Ако би трябвало да се направи този разбор, той би трябвало да бъде изчерпателен. От една страна да се чуят настояванията на младежите, на тези, които нямат политическа ориентировка. От друга - виждаме и доста политически обединения, които също са на митинга. Според информацията, която бе публикувана, една друга част са стимулирани от други свои убеждения. Така че анализът на митинга би трябвало да бъде изчерпателен и не всичко да се слага под общ знаменател.

- Казвате, че митингите не са изненадващи. Но заслужава ли си да се организират предварителни избори, при изискване че след няколко месеца има постоянни?

- Искам още един път да заявя, че от Движението за права и свободи в упражнението „ стани да седна “ няма да участваме. Многократно настояваме за обща стратегия за догонващо икономическо развиване на страната. Тя е извънредно нужна. Този разговор би трябвало да съществува и сред институциите, и сред обособените политически субекти, с цел да се изградят ясни цели за страната. Така да се вижда светлината в бъдещето. Но това, за което настоявахме, не беше направено. Трябва да се ръководи с визия, със следването на стратегии.

- Пандемията ли беше една от аргументите за експлоадирането на това неодобрение?

- Смятам, че пандемията, икономическата рецесия също дадоха своя принос. Това не трябва да се подценява, тъй като е в международен мащаб. България също е наранена - чисто от здравна позиция, само че и от икономическия резултат от това.

- Опасявате ли се от утежняване на ситуацията през есенно-зимния сезон и задълбочаване на рецесията в стопански проект?

- В международен мащаб се регистрира понижение на икономическото развиване с 8-9 процентни пункта. Не мисля, че България ще остане изолирана от този стопански развой. Така че е належащо да има съответни дейности и секторен разбор, който би трябвало да се направи в кратковременен и дълготраен проект в най-засегнатите сфери - туризъм, превоз, услугите като цяло. Това са дейности, които би трябвало да се подхващат.

- В този ред на мисли видяхте, че се организира доста тежък Съвет на водачите от Европейски Съюз по отношение на разпределение на финансирането за пандемията. Какъв е прочитът ви?

- Тази поръчка сякаш беше дадена. Нашите евродепутати от листата на Движение за права и свободи неведнъж даваха сигнали, че диалогът ще е тежък и че са нужни общи старания на избраниците в Европейския парламент, с цел да се отбрани и контракти една добра финансова рамка за страната ни. Но диалозите несъмнено са сложни и ще е нужна експертна работа, само че и политическа воля, с цел да се стигне до удобен резултат за страната ни.

- Какви са прогнозите ви за това горещо лято и от къде минава пътят за усмиряване на ситуацията?
- Не бих желал да давам прогноза на този стадий, тъй като процесите са динамични. Както казахте, лятото е горещо, само че болшинството има отговорността да вземе своите сложни решения, с цел да се търси излаз от създалата се обстановка. На процедура нашите догатки, че в действителност неналичието на връзка, езикът на омразата през всички тези години и че войната сред институциите ще доведат до политическа и конституционна рецесия, към този момент са факт.

- Как си обяснявате обаче една друга провокация - случилото се на парк Росенец и дейностите на Христо Иванов? Защо стана тъкмо в този момент?
- Според мен на някои политически партийки, които са отвън Народното събрание, им замириса на избори и задействаха анти-ДПС реториката. Ходенето на плаж на Росенец беше в действителност част от тази тактика за възбуждането и сатанизирането още веднъж на Движение за права и свободи, на господин Доган, на господин Пеевски, с цел да поосвежат своя поувехнал политически рейтинг и още веднъж да седнат на масата на властта. Това беше една провокация за опълчване и политически пиар.

- Но за какво тъкмо с анти-ДПС изразителност?
- Тук би трябвало да отговорят те, само че съгласно мен задачата е да се случи още веднъж кабинетът „ Борисов 2 “, където тази група бяха сносно показани в изпълнителната власт.

- Виждате ли обаче опция на настоящето ръководство, като погледнете политическата карта на този стадий?
- Алтернатива ще бъде заложена вероятно след изборите. В това Народно заседание разпределението на силите са ясни. Евентуална опция след изборите, когато и да са те, ще се търси, откакто към този момент народът е споделил своята дума.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР